Antena Căutare

Locul de muncă la care poți să îți iei concediu un an. Ce categorie de salariați se bucură de acest privilegiu

În România există o categorie de salariați căreia i se permite concediu fără plată timp de un an de zile. Mai multe detalii în rândurile următoare.

mai multi oameni intr-un birou de lucru
În România există o categorie de salariați căreia i se permite concediu fără plată timp de un an de zile. Mai multe detalii în rândurile următoare. | Shutterstock.com

Este vorba despre dreptul profesorilor din învățământul preuniversitar de a beneficia, la fiecare zece ani, de un concediu fără plată pe durata unui an școlar.

În tot acest timp, postul le este rezervat. Practic, profesorii pot beneficia, doar cu acordul școlii unde-și desfășoară activitatea, de un an sabatic, respectiv de o pauză profesională mai lungă, fără să piardă vechimea pentru anul respectiv, scrie avocatnet.ro.

Citește și: Locul de muncă part-time la care poți câștiga mai bine de 4000 de lei pe lună. Ce presupune job-ul

Locul de muncă la care poți să îți iei concediu 1 an, fără să pierzi postul

Beneficiul a fost păstrat și în actuala lege a educației, dar ca alternativă la acordul școlii, în prezent se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

În noua lege însă, care intră în vigoare de la 3 septembrie, doar conducerea unității de învățământ își va da acordul. Totodată, noua lege specifică în mod expres că e vorba de 10 ani consecutivi.

Conform sursei citate, perioada de rezervare a postului didactic sau a catedrei se consideră vechime în învăţământ.

Legea educației stabilește că se poate acorda un an de concediu fără plată și în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi. Condiția este ca, timp de șase ani consecutivi, aceștia să fi derulat granturi de cercetare și să fi funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se face, după cum prevede noua lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Citește și: O turistă a avut o surpriză neplăcută după ce și-a închiriat două șezlonguri pe o plajă din Costinești. Cât a avut de plată

Câte zile de concediu fără plată își pot lua restul angajaților

Nu există o durată minimă sau maximă pentru stabilirea perioadei în care ești în concediu fără plată – cel puțin, nu conform legii. Practic, se poate sta oricând în acest tip de concediu, dacă angajatorul își dă acordul.

Durata concediului depinde de ce este stipulat în contractul colectiv de muncă și de regulamentul intern al companiei.

Singurele clarificări despre cât poți sta în concediu fără plată sunt oferite doar în cazul salariaților bugetari.

În cazul salariaților din administrația publică, regii autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare, este precizat un termen de maximum 90 de zile lucrătoare pe an pentru concediul fără plată doar în cazul unor situații detaliate în Art. 25 din HG nr 250/1992.

Citește și: Ce s-a ales de vila de pe litoral a lui Alexandru Arșinel. Imagini cu locuința din 2 Mai a marelui actor român

Zona din România unde este ger, în plină caniculă. S-a înregistrat -1 grad Celsius!... Câți bani primește de la stat femeia cu cea mai mică pensie din țară. Are o facultate și a muncit peste 20 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x