Antena Căutare

Marţea mare este ultima zi în care creştinii mai pot face ASTA până la Paşte! Ce mare sfânt este pomenit azi

Sfântul Calinic este pomenit în calendarul creștin-ortodox pe 11 aprilie. Tot în această zi este și Marțea Mare, a doua zi din Săptămâna Patimilor.

Sfântul Calinic este pomenit în calendarul creștin-ortodox pe 11 aprilie. Tot în această zi este și Marțea Mare, a doua zi din Săptămâna Patimilor.

Cine a fost Sfântul Calinic

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut în Bucureşti, pe 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani ajunge la mănăstirea Cernica, din apropierea Bucureştilor. La cererea duhovnicului său, pe data de 12 noiembrie 1808, tânărul Constantin devine monahul Calinic.

La mănăstirea Cernica a fost ieromonah, preot şi stareţ timp de 31 de ani. Refuzând să fie mitropolit al Ungrovlahiei, a fost ales în anul 1850 în fruntea episcopiei Râmnicului. Acesta episcopie funcţiona la Craiova şi fusese mutată în urmă incendiului din 1847. Reclădind catedrala episcopală de la Râmnicu-Vâlcea, s-a mutat aici în 1857, unde a păstorit până în 1868, scrie crestinortodox.ro.

Printre înfăptuirile sale de seamă se numără şi Mănăstirea Frăsinei. Este locul în care nu au acces femeile. Potrivit Tradiţiei, Sfântul Calinic a pus pe drumul spre Frăsinei o bornă: „Până aici au voie femeile, de aici este partea monahilor”. Această bornă a fost scoasă în perioada comunistă, păstrându-se acum în mănăstire.

Sfântul Calinic a înfiinţat o tipografie în anul 1861, la Râmnic. La acesta tipografie a tipărit cărţi de cult şi multe dintre lucrările sale. Pe la 1850-1880, tipărea aşa de mult, încât mai târziu Nicolae Iorga a numit Râmnicul „capitală tipografilor”. A fost îngropat, după dorinţa să, la Mănăstirea Cernica, în tindă Bisericii „Sfântul Gheorghe“.

Pentru curăţia vieţii sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât că să fie trecut în rândul sfinţilor. Canonizarea a avut loc la Mănăstirea Cernica în zilele de 21 şi 23 octombrie 1955. Prăznuirea a fost fixată la dată trecerii sale către Domnul, 11 aprilie, iar tot atunci au fost alcătuite şi slujbele de pomenire ale Sfântului, precum şi viaţă să şi felul zugrăvirii chipului său. Moaştele Sfântului Calinic se află la mănăstirea Cernica.

Tradiţii şi obiceiuri

În Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspira, se dă cu mătura, se spala geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală şi se calcă. Din această zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casa şi să îşi ajute nevestele.

Meteorologii, anunț de ULTIMĂ ORĂ! Se schimbă VREMEA la finele săptămânii! Veștile sunt DEZASTRUOASE!... Oficial. Vouchere de vacanță pentru toți bugetarii! Anunțul așteptat de milioane de români...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x