Căutare Live

Medici ginecologi, puși să trateze pacienți COVID-19: „Am citit pe net ce trebuie să facem. Așteptăm să vină cineva să ne arate”

N-au mai intubat un pacient din facultate, însă s-au trezit obligați să îngrijească oameni infectați cu noul coronavirus. Numărul mare de cazuri i-a pus pe manageri în situaţia de-a detaşa spre sectiile rosii medici reumatologi sau... ginecologi!

Spitalele s-au umplut, la începutul pandemiei în România, cu pacienţi identificaţi cu un virus despre care nimeni nu ştia aproape nimic. Era o boală infecţioasă, prin urmare trebuia tratată de medici care se pricep. În realitate erau doi sau trei astfel de medici într-un judeţ. Restul au învăţat cum au putut.

Medicii din România se tem de un val de procese din partea pacienţilor COVID-19. Numărul mare de cazuri i-a pus pe manageri în situaţia de-a detaşa spre sectiile rosii medici reumatologi sau. ginecologi. Foarte buni in specializarile lor dar total nepregatiti pentru pandemie.

Mulţi dintre ei n-au mai fost pusi in situatia sa intubeze un pacient din facultate dar s-au pregatit pentru bolnavii COVID de pe Internet sau din nişte coli A4 primite de la alți colegi.

„Aşteptăm să vină să ne instruiască, noi am citit de pe net, ce trebuie să facem, cum să ne îmbrăcăm.”

Este declaraţia unei asistente în prima zi în care Spitalul din Găeşti a intrat în prima linie a luptei împotriva COVID.

„Aşteptăm să vină un epidemiolog să ne instruiască în domeniul ăsta.”

Dar n-a venit nimeni. Epidemiologul sau infecţionistul din multe spitale a fost trimis în zone roşii.

Aşa s-a întâmplat şi la Spitalul Judeţean Ilfov, transformat în spital COVID, deşi nu mai avea specialişti.

„Practic, singurii care au fost cât de cât instruiţi au fost medicii de medicină internă care au stat pe lângă medicii infecţionişti. Iar ceilalţi au învăţat văzând şi făcând”, dezvăluie un fost angajat.

În primă linie medici de medicină internă, în a doua linie medicii neurologi, medici de reumatologie, ginecologi, urologi, chirurgi

„Nu ştiu cât de legal este ca un chirurg, un hematolog, un. neurochirurg, să prescrie medicaţie într-o boală infecţioasă, nu ştiu dacă suntem din punct de vedere legal acoperiţi”, spune Laura Zarafin medic ATI, Spitalul Colentina.

Fără pregătirea necesară, medicul poate oricând să greşească.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
angela coffman imbracata intr-o bluza neagra cu imprimeiu floral
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Mai multe articole

„În situaţia în care se tratează un pacient de covid iar personalul medical ce-l tratează face o manevră sau acordă un tratament inadecvat, medicul poate fi tras la răspundere în situaţia în care se cauzează vătămări, suferinţe pacientului”, explică avocatul Cristian Ene.

Şi Colegiul Medicilor se aşteaptă la un val de procese intentate de către pacienţi. Dar nu doar medicul este cel care va trebui să răspundă.

„Angajatorul meu va merge, va răspunde împreună cu mine dacă ajungem până acolo, pentru că m-a trimis, încălcând în felul acesta script al legii”, a declarat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor.

10.000 de români infectați cu noul coronavirus, zilnic! Un medic spune adevărul despre bilanțul pandemiei: „Numărul real... Legea carantinei s-ar putea modifica! În cât timp ar putea fi contestată decizia de izolare...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri