Medicii voluntari s-au întors teferi pe tărâm românesc, fără ca vreunul dintre ei să se infecteze.
„Ne-am întors cu o experienţă nouă, ne-am întors cu sentimente noi, ne-am întors cu temeri dispărute.
În Italia am găsit un sistem foarte uman. În Lombardia, exact unde am lucrat noi, au o medicină foarte avansată şi un sistem foarte bun care a fost îngenunchiat temporar. Din fericire, şi-au găsit forţa să se adune. Sunt foarte organizaţi, sunt calmi. Au foarte mult personal şi atunci îşi permit să se ocupe de pacient aşa cum trebuie.
Ce m-a impresionat este umanitatea medicilor şi asistenţilor, cum se implică ei în calitatea actului medical, cum se comportă cu pacienţii”, au dezvăluit medicii.
Specialiştii ATI spun că protocoalele sunt aceleaşi şi în Italia şi în România. Norocul nostru a fost că am putut să le punem în aplicare înainte de a ajunge la numărul lor de cazuri. Italienii, în schimb, au fost luaţi pe nepregătite. Voluntarii români speră să le urmeze şi alţii exemplul.
„Iniţial mi-a fost frică să îmi anunţ părinţii, am vrut să îi anunţ după ce plec. Bine că nu am făcut-o, pentru că s-a mediatizat tot şi ar fi aflat din presă. Au reacţionat foarte drăguţ, mi-au spus că sunt mândri şi că mă aşteaptă acasă”, a mai spus unul dintre medici.
Voluntarii au fost așteptați la aeroport atât de colegi, cât şi de cei dragi. Cei patru vor sta în carantină timp de 14 zile, abia apoi se vor putea întoarce în spital să trateze pacienți.
Cei patru fac parte dintr-o echipă de 15 medici şi asistenţi români care au plecat voluntari în Lombardia. Aceştia au aterizat sâmbătă după-amiază la Bucureşti şi au fost întâmpinaţi de premierul Ludovic Orban şi de alte oficialităţi.