Antena Căutare

Metoda prin care un maramureşean şi-a redus la zero factura de electricitate

Într-o ţară în care scumpirea facturilor la curent este un subiect tot mai des adus în discuţie, un maramureşean a găsit soluţia! Economist de profesie, bărbatul în vârstă de 61 de ani şi-a montat în curte o eoliană.

În valoare de aproximativ 4.500 de euro, investiţia îl scuteşte de plata facturilor la energie electrică. Şi, pentru că ansamblul acţionat de vânt produce un surplus de energie, maramureşeanul a început demersurile pentru a vinde ceea ce obţine celor care transportă energie electrică.

Vasile Florian este un maramureșean care, în urmă cu un an și jumătate, s-a gândit să-și monteze în curtea casei o eoliană. S-a inspirat după ce a văzut în vizitele sale prin Germania. A folosit banii obținuți din vânzarea unei afaceri pe care o deţinea într-un întreg ansamblu care porneşte la comanda vântului.

Poziția în care urma să fie montată eoliană nu a fost o enigmă pentru bărbat, mai ales că cunoștea harta vântului din zona localității Preluca Nouă, judetul Maramureș. Etapele montării eolienei au fost dificile, însă maramureșeanul spune că a meritat orice efort. Este, în continuare, branşat şi la reţeaua naţională.

Pentru că momentan înmagazinează surplusul obținut, bărbatul s-a gândit să înceapă demersurile pentru a o vinde celor care transportă energie electrică. Acest aspect este reglementat și prin lege, însă procedura este complicată şi implică multă birocraţie.

În Germania, spre exemplu, un prosumator, care are curent de vânzare şi este legat la reţeaua naţională, cumpără în perioada de noapte cu un preţ mai mic cu mai bine de jumătate, deci cu o treime din preţul cu care este preţul de vânzare în timpul zilei. La noi este taman invers.

Oficial, în datele statistice ale firmei care furnizează energie electrică, la nivelul județului Maramureș, niciun producător independent nu a vândut surplusul de energie obținut dintr-o ansamblu de instalație care nu este racordat la rețeaua națională.

Scene dramatice! Mama Cristinei Ţopescu, scoasă pe brațe din crematoriu - VIDEO... Guvernul a amânat dublarea alocaţiilor, până la 1 august...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x