Antena Căutare

Ministerul Sanatatii se eschiveaza de la plata terapiei pentru copiii autisti

Intr-un document publicat pe site-ul ministerului si supus dezbaterii publice pe o perioada de 10 zile, Ministerul Sanatatii admite un aspect esential in recuperarea copiilor cu autism: decontarea terapiilor comportamentale. Documentul reprezinta normele de aplicare a legii 151/2010, legea autismului, initiata de senatoarea Elena Mitrea si sustinuta de Jurnalul National.





Desi in procesul de elaborare a acestor norme, Ministerul Sanatatii trebuia sa se consulte cu alte ministere si cu ONG-uri, acest lucru nu s-a intamplat. Pentru a se acoperi birocratic, Centrul National de Sanatate Mintala din cadrul ministerului a organizat luni, 17 ianuarie, o intalnire cu specialisti si reprezentanti ai ONG-urilor. La intalnire nu au dezvaluit normele concepute de specialistii ministerului, spunand ca ele oricum vor aparea pe site miercuri (n.r. ieri) in forma agreata de ei. Asadar, participantii veniti din toata tara trebuiau sa faca propuneri de imbunatatire a unor norme pe care nu le cunosteau.

Nota intalnirii a avut doua coordonate: parintii copiilor autisti sa zica "mersi" ca au obtinut o lege pe autism si nici sa nu se gandeasca la decontarea vreunei terapii in aceste momente de criza. "Ma intreb atunci de ce a fost nevoie sa venim la Bucuresti, daca tot vom trimite propunerile pe site si nu pe format de hartie, asa cum ni s-a cerut in invitatie?", se intreaba Carmen Gherca, presedinta Asociatia Nationala a Copiilor si Adultilor cu Autism din Romania (ANCAAR) Iasi, care a venit din celalalt capat al tarii pentru consultarile pe niste norme deja aservite.

Mai mult, desi legea vorbeste de servicii integrate de sanatate, educatie si sociale pentru persoanele cu autism, in norme se restrange aria beneficiarilor si se specifica "persoane diagnosticate precoce cu tulburari din spectrul autist". Cu alte cuvinte, legea exclude persoanele autiste mai mari de 6 ani de la orice serviciu stipulat prin legea 151/2010.

Adrian Sobaru a vorbit la inceputul anului despre copilul sau autist care are nevoie de un tratament foarte scump.

Vezi aici cum isi caracterizeaza electricianul angajat la TVR, care s-a aruncat in decembrie dintr-un balcon al Parlamentului, fiul cu probleme!


Citeste si Jurnalul!

Foto: Intactimages


Medicii de familie vor fi obligati sa asigure consultatii in centrele de permanenta... Pensia primului cosmonaut roman, Dumitru Prunariu, ciuntita cu 70% de Guvernul Boc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x