Căutare Live

Mita de 200.000 € la ICCJ: Judecatoarea Maria David, condamnata la 4 de inchisoare

Judecatoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) Maria David a fost condamnata de instanta suprema la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit de la un om de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi magistrati. Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

ICCJ a condamnat-o pe judecatoarea Maria David la cate patru ani de inchisoare pentru ambele fapte de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv pentru cea din noiembrie 2009 si pentru cea din februarie 2012, cand a fost organizat si flagrantul, informeaza Mediafax. De asemenea, instanta a mai stabilit ca Maria David sa nu isi poata exercita unele drepturi civile timp de doi ani, dupa executarea pedepsei de patru ani de inchisoare, si sa-i restituie cei 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinsi acestuia in schimbul promisiunii ca ii va rezolva unele dosare aflate la instante.

Judecatoarea Maria David a fost trimisa in judecata in 21 martie, in stare de arest preventiv, pentru doua fapte de trafic de influenta, Petru Blanda fiind denuntatorul din acest dosar. Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada noiembrie-decembrie 2009, judecatoarea Maria David ar fi pretins si primit de la omul de afaceri Petru Blanda 200.000 de euro, promitandu-i, in schimb, ca va interveni pe langa magistrati din cadrul Curtii de Apel Ploiesti investiti cu solutionarea unei actiuni de contestatie in anulare si ii va determina sa adopte o solutie favorabila.

Prin aceasta contestatie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curtii de Apel Ploiesti prin care fusese condamnat la o pedeapsa de trei ani de inchisoare in regim de detentie pentru evaziune fiscala. In 10 decembrie 2009, aceasta actiune a fost admisa in principiu, iar in 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondata contestatia in anulare. Ulterior, impotriva aceleiasi decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat si o cerere de revizuire, care in 15 noiembrie 2011 a fost respinsa de Judecatoria Targoviste.

In acest context, in perioada ianuarie - februarie 2012, judecatoarea David a primit de la Blanda, in mai multe transe, suma totala de 4.000 de euro si 3.800 de lei, si a mai pretins inca 110.000 de euro, promitandu-i, in schimb, ca va interveni pe langa judecatori din cadrul Curtii de Apel Ploiesti investiti cu solutionarea recursului impotriva sentintei Judecatoriei Targoviste, pentru a-i determina sa pronunte o hotarare favorabila acestuia. In 27 februarie, Curtea de Apel Ploiesti a respins si acest recurs. Procurorii anticoruptie au pus sechestru asigurator pe doua imobile ale Mariei David.

In 28 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori a incuviintat perchezitia la imobilele detinute de Maria David, retinerea si arestarea preventiva a judecatoarei. O zi mai tarziu, Inalta Curte de Casatie si Justitie a emis un mandat de arestare preventiva pe numele Mariei David, care ulterior a ramas definitiv dupa ce un complet de cinci judecatori de la aceeasi instanta a respins contestatia acesteia impotriva deciziei de arestare.

Surse judiciare sustin ca judecatoarea David ar fi avut o relatie foarte apropiata cu omul de afaceri, pe care il cunostea din timpul facultatii, iar denuntarea ei de catre Blanda a fost un teribl soc pentru magistrata.

David a fost judecator in Targoviste, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploiesti, iar din 2009 a fost magistrat la instanta suprema.

Arges: Doua batrane si-au "furat" mortii din cimitir si i-au reingropat langa casa... Alunecari masive de teren intr-o comuna din Cluj. Autoritatile privesc neputincioase...
Parteneri
Compatibilitatea numerologică în funcție de cifra destinului. Ce fel de cuplu sunteți
Catine.ro
Ultimele știri
x