Antena Căutare

S-au făcut modificări la Legea pensiilor! Doar acești români vor mai primi banii pe care contează

Legea pensiilor a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților, for decizional, iar potrivit noilor prevederi, doar anumiți români vor beneficia de pensia de invaliditate.

Legea pensiilor a fost adoptată, miercuri, în Camera Deputaților, for decizional, iar potrivit noilor prevederi, doar anumiți români vor beneficia de pensia de invaliditate.

Astfel, de pensia de invaliditate vor beneficia doar cei care au cotizat cel puțin 15 ani.

De asemenea, de această pensie de invaliditate vor beneficia doar cei care şi-au pierdut total sau cel puţin pe jumătate capacitatea de muncă. În această categorie se încadrează și accidentele de muncă şi bolile profesionale, precum și alte boli sau accidente care nu au legătură cu munca.

Pe lângă acestea, mai sunt luate în calcul şi schizofrenia, SIDA şi neoplaziile. Aceste boli vor fi trecute în cea de-a doua categorie, pierderea pe jumătate a capacităţii de muncă.

Rămân pensiile de invaliditate pentru cei care au participat la Revoluţia din 1989.

Vor fi trei grade de invaliditate: gradul I, caracterizat de deficienţa funcţională gravă, capacitate de muncă şi autoservire diminuate; gradul II, caracterizat de deficienţa funcţională accentuată, capacitate de muncă diminuată şi capacitate de autoservire păstrată; gradul III, caracterizat de deficienţa funcţională medie, capacitate de muncă diminuată şi capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru orice grad de invaliditate prevăzut la alin. (1) (cele enumerate mai sus - n.red.), în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale", se arată în proiectul de lege.

Noua lege a pensiilor a fost adoptată de Camera Deputaților cu 193 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 14 abțineri. Pentru a se aplica, Legea Pensiilor trebuie să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial.

Elevii primesc bani! Trebuie să îndeplinești o singură condiție... Top 10 cele mai frumoase colinde din Bucovina...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x