Antena Căutare

Noua lege a pensiilor 2018. Anunț de ultim moment: Se reduce vârsta de pensionare cu șase ani pentru o anumită categorie

Legea pensilor va fi modificatã. Ultima variantã a proiectului de lege vine cu schimbãri privind pensia minimã si formula de calcul a punctului de referintã. Potrivit documentului, pensia minimã se calculeazã raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Legea pensilor va fi modificatã. Ultima variantã a proiectului de lege vine cu schimbãri privind pensia minimã și formula de calcul a punctului de referință. Potrivit documentului, pensia minimã se calculeazã raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tarã, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugã câte 1% din salariul minim brut pe tarã. De asemenea, o altã noutate a legii le vizeazã pe femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nãscut trei copii pe care i-au crescut pânã la vârsta de 16 ani.

Acestea vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani, iar începând cu al patrulea copil, li se adaugã câte un an în plus.

Ministerul Muncii precizeazã cã nicio pensie în platã nu va scãdea

În cazul în care, în urma recalculãrii, va rezulta o sumã mai micã decât cea aflatã deja în platã, atunci se va mentine suma în platã. Nu se modificã vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare. Printre noutãtile aduse de acest proiect de lege se numãrã introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugã facultãtii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportãrii, prizonieratului si detentiei politice, prevãzute de legislatia în vigoare.

Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sã fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadã asimilatã se acordã câte 0,25 puncte.Proiectul de lege prevede si debirocratizarea si accesul online la informatiile despre propriile contributii. Astfel, ANAF va transmite cãtre Casa Nationalã de Pensii Publice sumele datorate si plãtite pentru fiecare salariat. Cetãtenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obtinut si sumele achitate drept contributii, sustine Ministerul Muncii.

Valoarea Punctului de Referintã (VPR) este de 75 de lei în anul 2021

Referitor la formula de calcul a pensiilor, proiectul de lege cuprinde reglementãri potrivit cãrora cuantumul pensiei se determinã prin înmultirea numãrului total de puncte cu valoarea punctului de referintã. Numãrul total de puncte este suma punctajelor lunare împãrtit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împãrtit la cîstigul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurãrilor sociale de stat. Valoarea Punctului de Referintã (VPR) este de 75 de lei în anul 2021, potrivit proiectului de lege.

VPR a fost determinat prin împãrtirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adicã 1.875 de lei, la 25, care reprezintã vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultatã în urma aplicãrii ultimelor patru legi a pensiilor. Potrivit g4media.ro, Legea prevede cã începând din anul 2022, valoarea punctului de referintã creste anual cu rata medie a inflatiei, la care se adaugã 50% din cresterea realã a cîstigului salarial mediu brut realizat.

Calendar ortodox 10 octombrie. Trei mucenici sunt cinstiți astăzi. Mare sărbătoare... Goana după fotografia perfectă i-a adus o MOARTE cumplită unui tânăr din Focşani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x