Multe persoane au fost păcălite prin intermediul acestei noi metode de înșelăciune. Acestea au rămas rapid fără bani.
Metoda este extrem de eficientă și a făcut deja ravagii în România.
Nouă metodă de înșelăciune. Românii pot rămâne rapid fără bani. Cum au fost păcăliți mulți
Românii rămân rapid fără bani. Aceștia nici nu-și dau seama când se întâmplă totul. Potrivit unei surse, accesarea reclamelor este cea mai nouă metodă de înșelăciune.
Nu orice reclamă! Escrocii promovează permise de călătorie valabile șase luni pentru doar 12 lei. Astfel de reclame sunt peste tot pe rețelele de socializare și sunt copii fidele ale companiilor de transport. Acest lucru îi duce pe oameni în eroare și se lasă păcăliți.
Mai mult decât atât, răufăcătorii au creat diverse pagini pe rețelele de socializare asemănătoare cu cele ale companiilor de transport și chiar au folosit siglele primăriilor, validând astfel cardurile de călătorie la prețuri extrem de mici. Totodată, aceștia au specificat faptul că stocul este limitat.
Victimele își lasă datele cardurilor și cad pradă escrocilor, care îi curăță de economii.
Potrivit sursei menționate anterior,au fost deschide anchete în privința acestui tip de înșelătorie în marile orașe din țară, precum Timișoara, Cluj, Constanța sau Iași.
„Ei promiteau că dau abonament pe 6 luni, cu 12 lei. Un asemenea mesaj nu poate ține la oamenii normali. Am făcut și plângere la IPJ pentru infracționalitatea cibernetică”, a precizat Cristi Stoica, director CTP Iași, conform sursei menționate anterior.
Pentru a solicita abonamentele respective, oamenii trebuiau să-și lase datele cardului, căzând astfel în capcana infractorilor, care sustrăgând constant sume mici de bani, își lăsau victimele fără economii în cont.
„Ei nu se bazează să fure sume mari dintr-odată, ci sume foarte mici. De obicei, datele cardurilor ajung să fie folosite pe achiziții sau portaluri unde sumele acestea mici nu sunt trecute cu verificări 3D Secure”, menționează David Burcovschi, expert în securitate cibernetică.
„Am discutat cu persoanele păgubite, care la rândul lor trebuie să se constituie parte civilă într-un dosar”, a declarat Alin Oaida, reprezentant CTP Cluj-Napoca.
Cum te poți proteja de astfel de fraude
Mijloacele prin care escrocii își atrag victimele sunt diverse. Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să nu dezvăluie datele cardurilor, precum și să evite logarea pe linkurile pe care le primesc sau email și chiar mesaje pe telefon.
„De obicei, sunt atacuri la volum mare. Se trimit fie emailuri, fie ad-uri pe Facebook sau pe platforme populare. Se folosesc imagini cu logouri care să creeze încredere. Încearcă să colecteze cât mai multe date de carduri, le procesează până când epuizează orice resursă”, precizează Andrei Dănilă, inginer IT.
Ionuț Zaborilă, Serviciul de Investigații Criminale IPJ Iași, îi sfătuiește pe români să nu dea datele cardurilor și, de asemenea, precizează că băncile nu oferă despăgubiri dacă plata a fost autorizată.
„Titularii cardurilor sau ai datelor de acces în conturile de internet sau mobile banking sunt responsabili de furnizarea acestor date, iar băncile nu vor oferi despăgubiri în cazul în care se dovedește că au autorizat plățile”, menționează acesta.
Potrivit Codului Penal, înșelăciunea, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, precum și accesul ilegal la un sistem informatic se pedepsesc cu până la cinci ani de închisoare.
Rezultate Loto 22 august 2024. Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 4,73 milioane de euro la tragerile de duminic... Panică pe litoralul românesc după ce un angajat al plajei a făcut o descoperire neașteptată. Ce a văzut: „Au crezut că e...