Antena Căutare

Nouă metodă de înșelăciune. Românii pot rămâne rapid fără bani. Cum au fost păcăliți mulți

Metodele de înșelăciune au devenit din ce în ce mai inovatoare. La ce să se aștepte românii și cum să prevină o astfel de situație.

Galerie
Poliția Română îi sfătuiește pe oameni să se protejeze de astfel de fraude | Shutterstock

Multe persoane au fost păcălite prin intermediul acestei noi metode de înșelăciune. Acestea au rămas rapid fără bani.

Metoda este extrem de eficientă și a făcut deja ravagii în România.

Nouă metodă de înșelăciune. Românii pot rămâne rapid fără bani. Cum au fost păcăliți mulți

Românii rămân rapid fără bani. Aceștia nici nu-și dau seama când se întâmplă totul. Potrivit unei surse, accesarea reclamelor este cea mai nouă metodă de înșelăciune.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Au plătit 12 000 de lei pentru o cazare pe litoral, iar când au ajuns au aflat că locația nu există! Cum acționează escrocii

Nu orice reclamă! Escrocii promovează permise de călătorie valabile șase luni pentru doar 12 lei. Astfel de reclame sunt peste tot pe rețelele de socializare și sunt copii fidele ale companiilor de transport. Acest lucru îi duce pe oameni în eroare și se lasă păcăliți.

Mai mult decât atât, răufăcătorii au creat diverse pagini pe rețelele de socializare asemănătoare cu cele ale companiilor de transport și chiar au folosit siglele primăriilor, validând astfel cardurile de călătorie la prețuri extrem de mici. Totodată, aceștia au specificat faptul că stocul este limitat.

Victimele își lasă datele cardurilor și cad pradă escrocilor, care îi curăță de economii.

Citește și: I-au fost furați 36 000 de lei doar prin câteva click-uri. Românca a crezut că era o simplă reclamă, iar hackerii au păcălit-o

Potrivit sursei menționate anterior,au fost deschide anchete în privința acestui tip de înșelătorie în marile orașe din țară, precum Timișoara, Cluj, Constanța sau Iași.

„Ei promiteau că dau abonament pe 6 luni, cu 12 lei. Un asemenea mesaj nu poate ține la oamenii normali. Am făcut și plângere la IPJ pentru infracționalitatea cibernetică”, a precizat Cristi Stoica, director CTP Iași, conform sursei menționate anterior.

Pentru a solicita abonamentele respective, oamenii trebuiau să-și lase datele cardului, căzând astfel în capcana infractorilor, care sustrăgând constant sume mici de bani, își lăsau victimele fără economii în cont.

„Ei nu se bazează să fure sume mari dintr-odată, ci sume foarte mici. De obicei, datele cardurilor ajung să fie folosite pe achiziții sau portaluri unde sumele acestea mici nu sunt trecute cu verificări 3D Secure”, menționează David Burcovschi, expert în securitate cibernetică.

„Am discutat cu persoanele păgubite, care la rândul lor trebuie să se constituie parte civilă într-un dosar”, a declarat Alin Oaida, reprezentant CTP Cluj-Napoca.

Citește și: DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță. Cum să te protejezi de hackeri

Cum te poți proteja de astfel de fraude

Mijloacele prin care escrocii își atrag victimele sunt diverse. Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să nu dezvăluie datele cardurilor, precum și să evite logarea pe linkurile pe care le primesc sau email și chiar mesaje pe telefon.

„De obicei, sunt atacuri la volum mare. Se trimit fie emailuri, fie ad-uri pe Facebook sau pe platforme populare. Se folosesc imagini cu logouri care să creeze încredere. Încearcă să colecteze cât mai multe date de carduri, le procesează până când epuizează orice resursă”, precizează Andrei Dănilă, inginer IT.

Citește și: ANAF atenționează populația cu privire la o nouă metodă de fraudă! Escrocii trimit mesaje sub numele Instituției

Ionuț Zaborilă, Serviciul de Investigații Criminale IPJ Iași, îi sfătuiește pe români să nu dea datele cardurilor și, de asemenea, precizează că băncile nu oferă despăgubiri dacă plata a fost autorizată.

„Titularii cardurilor sau ai datelor de acces în conturile de internet sau mobile banking sunt responsabili de furnizarea acestor date, iar băncile nu vor oferi despăgubiri în cazul în care se dovedește că au autorizat plățile”, menționează acesta.

Potrivit Codului Penal, înșelăciunea, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, precum și accesul ilegal la un sistem informatic se pedepsesc cu până la cinci ani de închisoare.

Rezultate Loto 22 august 2024. Report la Loto 6/49 la categoria I de peste 4,73 milioane de euro la tragerile de duminic... Panică pe litoralul românesc după ce un angajat al plajei a făcut o descoperire neașteptată. Ce a văzut: „Au crezut că e...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x