Antena Căutare

DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță. Cum să te protejezi de hackeri

Metodele de înșelătorie sunt din ce în ce mai greu de depistat, iar oamenii pot pica cu ușurință în plasele escrocilor. Iată câteva sfaturi importante pentru a evita capcanele și tentativele de fraudă din mediul online atunci când faci rezervare pentru o vacanță!

Galerie
DNSC face recomandări pentru românii care vor să-și facă rezervări pentru vacanță. | Shutterstock.com

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă cu privire la românii care își planifică vacanțele în această perioadă, amintind de metodele de escrocherie care își fac apariția din ce în ce mai mult pe toate canalele.

Oficialii explică ce trebuie să iei în calcul pentru a sta departe de capcanele hoțillor și cum te poți proteja de escrocherii cu ajutorul unor sfaturi extrem de simple, dar eficiente.

Citește și: DNSC trage un semnal de alarmă! Hackerii trimit mesaje și apelează în numele angajaților

Iată ce spun reprezentanții DNSC!

Articolul continuă după reclamă

DNSC face recomandări pentru românii care vor să plece în vacanță

„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), prin intermediul proiectului național de conștientizare #SigurantaOnline, vin cu o serie de recomandări esențiale dedicate utilizatorilor din România, pentru a-și proteja datele personale și financiare în sezonul estival.

Oricine își dorește o vacanță de vară lipsită de griji și fără incidente neplăcute, dar pentru asta trebuie să ne formăm niște reflexe de securitate pentru gestionarea corectă a datele noastre.

De la evitarea ofertelor prea bune pentru a fi adevărate până la utilizarea unor parole complexe și autentificarea în doi pași, aceste recomandări ajută utilizatorii să navigheze online în siguranță în timpul pregătirilor pentru vacanță” transmit reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pe pagina oficială de Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Cum poți să folosești voucherele de vacanță chiar dacă expiră. Trucul de care multă lume uită

Recomandările transmise pentru românii care își fac rezervări de vacanță

Pe site-ul oficial DNSC, reprezentanții punctează importanța următoarelor:

  • Verificarea site-urile web înainte de a face rezervări

Experții recomandă ca înainte de completa date importante pe anumite site-uri, să verificați întotdeauna dacă acestea sunt legitime.

„Căutați simbolul în forma de lacăt în bara de adrese şi asigurați-vă că adresa URL începe cu "https". De asemenea, puteți verifica recenziile site-ului web pe internet pentru a vedea dacă alți utilizatori au avut experiențe pozitive sau negative” susțin oficialii.

  • Alegerea unei agenții de turism de încredere

Este importantă alegerea unei agenții cu o reputație bună, iar cel mai simplu lucru este de a cere recomandări de la familie sau prieteni. O altă metodă eficientă este de a căuta agenții cu recenzii cât mai pozitive.

„Asigurați-vă că agenția este licențiată şi că are o prezență online solidă. Informați-vă din mai multe surse, de preferat altele decât cele de pe site-urile proprii ale agențiilor.”

  • Acordarea atenției sportite la ofertele speciale

În spatele ofertelor care par prea bune pentru a fi adevărate, de cele mai multe ori se ascund înșelătorii.

Hackerii promovează deseori oferte irezistibile tocmai pentru a atrage victimele şi pentru a le fura banii și informații personale. Este bine să vă gândiți de două ori înainte de a vă încâta la oferte de lux la prețuri extrem de mici sau chiar vacanțe gratuite.

„Evitați să accesați link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram etc.) și nu completați datele personale sau bancare la cerere pe acestea” mai adaugă oficialii.

  • Folosirea autentificării în doi pași

Autentificarea în doi pași este o metodă de plată sigură atunci când rezervările se fac în mediul online. Este important să aveți această funcție activată pe dispozitivele dumneavoastră „prin utilizarea a două elemente din următoarele categorii: ceva ce cunoști (codul PIN, parola), ceva ce deții (telefonul mobil, verificat prin parola transmisă prin SMS) și ceva ce îți aparține (amprenta, recunoașterea facială).”

  • Protejarea dispozitivelor

Este important să vă asigurați că dispozitivele dumneavoastră sunt protejate cu un software antivirus şi anti-malware actualizat. Utilizarea unei parole puternice pentru a vă conecta la contul de e-mail şi la alte conturi online, este un aspect la fel de important, spun cei de la DNSC.

  • Evitarea utilizării rețelelor publice de WI-FI

De cele mai ulte ori, rețelele WI-FI publice pot fi nesigure, iar folosirea acestora este recomandată doar în cazuri de urgență. Este de evitat utilizarea rețelelor publice de internet atunci când accesați informații sensibile, precum ar fi „contul bancar sau cardul de credit”

„Dacă trebuie să utilizați o rețea Wi-Fi publică, utilizați o conexiune VPN (rețea privată virtuală) sau vă puteți configura propriul hot-spot wireless” spun oficialii.

  • Acordarea unei atenții suplimentare la plățile efectuate cu cardul și la folosirea ATM-ului

Deși durează puțin, este recomandată urmărirea activității bancare și verificarea tranzacțiilor. Dacă există ceva suspect, chiar și la ATM, este bine să evitați folosirea aparatului.

„nu permiteți fotocopierea cardului și acoperiți ecranul ATM-ului când introduceți PIN-ul” adaugă reprezentanții DNSC.

  • Acordarea atenției la postările din mediul online

Este recomandat să nu postați informații despre vacanță pe rețelele sociale și, bineînțeles, să evitați să partajați locației în mod public. Puteți revizi setările de confidențialitate pe conturile de social media, iar escrocii nu mai pot găsi astfel de informații „pentru a vă fura identitatea sau pentru a comite alte infracțiuni”.

  • Raportarea fraudei

În cazul în care deveniți victima unei fraude, puteți raporta acest lucru prin depunerea unei plângeri oficiale la Poliție. Este important să informați și Directoratul Național de Securitate Cibernetică, fie prin apel telefonic la numărul 1911, fie la adresa de e-mail la [email protected], pentru a putea preveni astfel astfel de incidente în viitor”.

„Proiectul național de educație digitală #SigurantaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice.

#SigurantaOnline este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor, la care s-au raliat și alte entități public-private.” mai transmit oficialii.

Citește și: Cât a ajuns să coste o vacanță în Bulgaria, Grecia sau Turcia în 2024. Suma pe care trebuie să o plătească o familie cu un copil

Testul cafelei pe care un manager îl folosește la interviuri cu posibilii angajați. Cine nu trece testul nu obține jobul... Gabi Bădălău, alături de noua sa iubită! Cine este rusoaica sexy și din ce câștigă bani...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x