Antena Căutare

Noul Cod al Muncii, de la o extrema la alta

Adoptarea unor reglementari mai flexibile pe piata muncii ar putea duce la crearea pe termen scurt a 90.000 de locuri de munca noi, sustin investitorii straini, care propun, printre altele, eliminarea contractului colectiv la nivel de ramura. Pe de alta parte, prelungirea perioadei de proba si cresterea rolului contractelor de munca temporare fac ca salariatii sa se teama de posibile abuzuri din partea angajatorilor.

Legislatia muncii nu se potriveste cu situatia economica a Romaniei si de aceea trebuie modificata. Trebuie sa fie mai usor sa recrutezi si sa concediezi forta de munca", a sustinut ieri Shachar Shaine, membru in consiliul de condu­cere al Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Tocmai de usurinta de a concedia si de posibilele abuzuri din partea angajatorilor se tem salariatii, avand in vedere preve­de­rile din proiectul de modificare a Codului Muncii.

Este evident ca Romania devine un poligon de incercare pentru com­paniile straine, care vor sa aplice masuri pe care nici ma­car nu viseaza sa le testeze la ei in tara. Aceste propuneri denota un dezin­te­res total fata de protejarea fortei de munca, fata de actele normative euro­pene si fata de salariatii romani sau care lucreaza in Romania", a declarat, pentru „Financiarul", Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii.

Flexibilizare sau deteriorare a relatiilor angajat-angajator?

Noul cod aduce multe modificari si in privinta muncii cu caracter temporar.

Aceste modificari duc la precarizarea relatiilor de munca. Cresterea rolului contractelor de munca pe perioada deter­minata in defavoarea lucratorilor vine in contradictie cu directiva europeana, iar eliminiarea alineatului 2 din Art. 16 este foarte grava", a explicat Athanasiu

Tot articolul, in Financiarul

Tone de carne de cal au ajuns in supermarketuri, desi in acte scria ca este de vita... "Ordonanta mamelor", votata: concediu de 2 ani cu indemnizatie de max. 1200 lei sau concediu de 2 ani si max. ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x