Antena Căutare

Numarul interceptarilor telefonice in 2010, de doua ori mai mare decat in 2005

Se asculta tot mai multe telefoane in Romania. Procurorii spun ca au nevoie de interceptari pentru a-si face meseria si a prinde infractorii. Iar mandatele curg pe banda rulanta. In primele 10 luni ale anului au fost ascultate peste 2.700 de telefoane, de doua ori mai multe decat in 2005.



In afara de aceste mandate, judecatorii au emis, in aceeasi perioada, 445 de autorizatii de interceptare si inregistrare a convorbirilor si comunicarilor telefonice. Aceste autorizatii au fost solicitate de procurorii DNA si DIICOT si vizeaza in principal dosare de coruptie si crima organizata, potrivit jurnalistilor de la Gandul.

Procurorul-sef al DIICOT, Codrut Olaru, crede ca ascultarea telefoanelor reprezinta "un instrument necesar pentru combaterea criminalitatii organizate si terorismului". In plus, Olaru a mai spus ca investigarea terorismului nu se poate face doar pe baza declaratiilor pe care le fac martorii.

La randul sau, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, spune ca aceste interceptari sunt dublate intotdeauna de alte probe mai solide, dar mai putin mediatizate.

Incepand din anul 2005, judecatorul este cel care poate autoriza interceptarea convorbirilor telefonice sau inregistrarile ambientale. Solicitarea procurorului se discuta intr-o sedinta de judecata secreta.

In cazul infractiunilor privind siguranta nationala, mandatele si autorizatiile sunt emise doar de anumiti judecatori.

Foto: Intactimages

VIDEO! Mircea Badea: "Statul mai are interes sa se nasca vreun copil in tara?"... Mihai Razvan Ungureanu: “Nu exista spionaj ieftin”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x