Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: Romania, tara extremelor! Sase suflete isi duc traiul de pe-o zi pe alta

Sase suflete inghesuite intr-o incapere minuscula! Mancarurile de baza sunt cartofii si macaroanele. Le cumpara Ionela, singura care are un salariu. Sotul si soacra ei au grija de cei trei copii. Niste copii buni, care se duc la scoala, care invata si care, apparent, nu sunt diferiti de colegii lor. Viseaza sa aiba o viata buna, iar asta ii face sa studieze cu mult entuziasm. Ionela, insa, nu mai spera sa iasa din situatia grea in care se afla de un deceniu. Stie ca, in Romania, sunt oameni care au case ce se intorc dupa soare, la propriu. Dar accepta cu demnitate faptul ca ea, cel putin, nu va avea niciodata o toaleta care canta

Familia Podilean traieste de aproape un deceniu intr-o saracie greu de descris. Pentru ei, acasa, inseamna 20 de metri patrati de pereti cu igrasie, cu o retea electrica improvizata si desigur, fara apa. Mancarea o pregatesc pe un resou, iar soba din casa cu greu face fata iernilor grele. Singurul venit al familiei este salariul Ionelei. Castiga 1.000 de lei ca ajutor de bucatar, intr-un restaurant. “Cel mai tare ne lipseste spatiul, am dori sa avem un spatiu mai mare si sa putem trai, sa avem ce manca de pe-o zi pe alta”, spune femeia.

A vazut doar la televizor ce inseamna "acasa" pentru cei cu bani. Stie ca exista si case inteligente, iar unii romani chiar au asa ceva. Cu doar cateva mii de euro, poti controla intreaga locuinta. O singura telecomanda este necesara pentru a regla lumina, muzica sau climatizarea din casa. Insa, fiecare dimineata in casa familiei Podilean, incepe greu. Oamenii nu au apa calda si nici dus. Cei trei copii se spala in lighean, iar mersul la toaleta este de-a dreptul, o provocare.

Cu greu isi poate imagina Ionela cum arata toaleta pentru cei bogati. Cu atat mai putin, ce inseamna una electrica. Scaun incalzit, temperatura optima pentru apa pentru splalare si aer cald pentru uscare. Iar pentru cei care vor si un ambient placut pe tron: exista varianta muzica. Dar in familia Podilean, nimeni nu se gandeste la muzica ambientala. Parintii incearca sa le asigure copiilor un minimum de confort pentru a merge la scoala. Elena este in clasa a VII-a si este pasionata de handbal. Are note foarte bune, in ciuda conditiilor de acasa. Isi scrie temele in pat, tinand pe genunchi o plansa de lemn. Trebuie sa faca asta, pentru ca, in casa, nu exista nicio masa. In schimb, in vilele luxoase, insa, biroul nu lipseste niciodata. Si nu vorbim doar de piesa de mobilier, ci de o intreaga incapere.

O casa normala ramane un vis pentru familia Podilean. Chiar daca ar munci o viata intreaga, un roman care castiga 1.000 de lei pe luna nu si-ar putea permite o vila de lux. Are nevoie de aproape doua secole pentru a strange banii necesari.

OBSERVATOR SPECIAL: In Romania si ce este gratis, COSTA!... Romania, parteneriat strategic cu Peru, cel mai tarziu in 2014...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x