Antena Căutare

Veste importantă pentru toți viitorii părinți! 15 zile pentru declararea nou-născuților

Mamele fug din spitale, ca să-şi declare copiii la starea civilă. Orice nou-născut trebuie înregistrat la primărie în termen de 15 zile. Fără excepţie, dacă e să ne ghidăm după litera legii.

Veste importantă pentru toți viitorii părinți! 15 zile pentru declararea nou-născuților Galerie
Nou-născuți | Mediafax

Mamele fug din spitale, ca să-şi declare copiii la starea civilă. Orice nou-născut trebuie înregistrat la primărie în termen de 15 zile. Fără excepţie, dacă e să ne ghidăm după litera legii.

Sunt însă şi situaţii în care mamele nu pot părăsi maternitatea după două săptămâni. Iar, pentru cuplurile necăsătorite e nevoie de prezenţa ambilor părinţi la biroul de naşteri. Cine întârzie are nevoie apoi de aprobarea primarului.

În România, înveţi încă de la naştere ce înseamnă birocraţia

"Aşa am "fugit" şi eu din spital, cu patru drene şi arătând ca un cadavru. Totul pentru a semna două hârtii", este mărturia unei mame care a născut înainte de termen. Şi-a lăsat copilul în maternitate şi, încă suferindă, a dat fuga la primărie ca să-l declare, în termenulul legal, de 15 zile. O altă femeie poveşteşte prin ce a trecut după o cezariană.

Cine nu ajunge în termen util, are nevoie apoi de aprobarea primarului, pentru declararea copilului. O lege făcută parcă mai mult să încurce, decât să ajute. Dar, la noi legile sunt făcute şi pentru a fi negociate. Chiar o angajată de la starea civilă ne spune că putem să avem parte de înţelegere, fără să plătim vreo amendă.

Birocrația îi pune pe drumuri pe părinții micuților

Practic, înregistrarea se face pe răspunderea primarului, dacă motivul întârzierii este întemeiat. Anual, în România, se nasc aproape 20 de mii de prematuri, iar mortalitatea infantilă e în creştere. Totuşi, legea nu a fost modificată niciodată din 1996, de când a intrat în vigoare şi până acum.

Soluții simple, situații complicate și excepții

Soluţia ar fi foarte simplă. Ca un reprezentant al stării civile să vină într-un interval de.în maternităţile cu neunotalogie de grad trei, exact acolo unde se întâmplă aceste excepţii.

Se întâmplă deja în maternitatea din Oradea. Aici, primăria a instalat un birou în spital, pentru ca mamele să nu mai fie nevoite să alerge de la o instituţie la alta, cu tot cu perfuzii.

Aceeaşi lege prevede ca un copil născut mort să fie declarat în termen de trei zile. Pentru un copil care s-a născut viu, dar a murit în decurs de 15 zile, părinţii au la dispoziţie 24 de ore, ca să declare decesul.

CITEȘTE ȘI: Vestea pe care o aşteptau toţi părinţii! Proiect de lege: 100 de euro alocație, pentru fiecare copil

Aspiranții la postul de director de școală vor susține un test online!... Legea care schimbă România! Căsătoriile gay ar putea fi legale și în țara noastră!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x