Antena Căutare

(P) Martie, o lună înfloritoare pentru cultura românească! Zeci de documente de valoare, scoase la licitație de casa Historic

Luna martie vine cu surprize deosebite pentru iubitorii culturii noastre!

licitație-documente Galerie
Luna martie vine cu surprize deosebite pentru iubitorii culturii noastre!

Singura Casă de Licitații din România dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice și documentelor pe hârtie, Historic, face un pas uriaș pentru reîntregirea patrimoniului cultural românesc și organizează cea mai importantă licitație de manuscrise literare, filosofice și carte rară ținută vreodată în România!

Magia Cuvântului" este un eveniment de marcă, dedicat cercetătorilor, instituțiilor și colecționarilor români, care își doresc să intre în posesia unor documente unice, multe dintre ele fiind piese de Tezaur, care nu au mai fost niciodată la o licitație în ultimele trei decenii.

Cel mai important manuscris al lui Cioran din perioada de deplină consacrare, la vânzare

Evenimentul, care va avea loc pe 16 martie 2022, va fi precedat de o expoziție de prezentare, la care poate participa oricine își dorește să se îmbogățească spiritual prin simpla vizionare a documentelor expuse. Aproximativ două săptămâni, de pe 1 până pe 15 martie, vor avea la dispoziție doritorii să le vadă.

Casa de Licitații Historic pune în circulație un impresionant fond documentar. Printre exponate se numără și cel mai important manuscris care va fi scos la vânzare în România, după Comunism: manuscrisul lucrării „Aveux et Anathmèmes" /„Mărturisiri și anateme", apărută la Gallimard in 1987, care aparține marelui filosof Emil Cioran, un caiet de 650 de aforisme a cărui valoare este extraordinară. Unele dintre aceste aforisme sunt inedite.

Important de menționat este că statul român are dreptul de preemţiune asupra acestui manuscris, singurul din perioada deplinei consacrări a lui Emil Cioran, aflat în țara noastră.

Documente râvnite de colecționari din toată lumea

Lista documentelor de valoare este completată și de alte câteva manuscrise, tot ale lui Emil Cioran și de zece dintre cărțile publicate de el, în limbile română și franceză. Vorbim despre exemplare care poartă semnătura românului de geniu.

Doritorii au șansa să intre și în posesia a peste cincizeci de manuscrise ale celui care a marcat cultura lumii, Mircea Eliade. Unele dintre lucrări sunt inedite, în plus, vor fi scoase la licitație și douăzeci și patru de cărți care aparțin tot lui Mircea Eliade și care sunt înnobilate de dedicații și de autograful său.

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații Historic: „Scoatem la vânzare și cincisprezece manuscrise ale unor poezii și variante semnate de Octavian Goga. Lor li se adaugă și numeroase piese unicat, semnate de alți autori marcanți ai culturii și istoriei noastre literare, precum Nae Ionescu, Constantin Noica, Eugen Ionesco sau Lucian Blaga."

Opt dintre aceste piese sunt propuse pentru clasare la Tezaur, cu alte cuvinte, ele nu mai pot părăsi țara decât cu acordul statului român și trebuie păstrate în condiții speciale, protejate și securizate.

Demers valoros, din respect pentru cultură

Prin intermediul acestui eveniment, cultura română se află în fața unui moment cu totul special, căci nu s-a întâmplat de multe ori ca piese de o asemenea valoare să fie aduse din străinătate, în țară.

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații Historic: Demersul nostru susținut cu pasiune, implicare și responsabilitate ne-a răsplătit de această dată, aducându-ne în situația puțin obișnuită de a recupera din circuitul comercial internațional artefacte și arhive care întregesc un patrimoniu de atâtea ori vitregit sau ignorat."

Sunt deja câțiva ani de când Casa de Licitații Historic și-a propus, exclusiv, revirimentul unui segment esențial al comerțului cu bunuri culturale, anume cel al bibliofiliei, documentelor de epocă, fotografiei istorice.

Prețul cumulat al loturilor din licitație, pornește de la 400.000 de euro.

Expoziția de prezentare a acestui remarcabil fond documentar va fi deschisă publicului la sediul Casei de Licitații Historic, din Intrarea Amzei, numărul 2, București. Pentru informaţii suplimentare aveți la dispoziție numărul de telefon: 0314254202.

Rezultate Loto 20 februarie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Pl... Italia recomandă administrarea unei a patra doze de vaccin pentru Covid-19 persoanelor cu sistem imunitar compromis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x