Antena Căutare

(P) Sistemul imunitar - ce trebuie să știi pentru a avea o stare de sănătate bună

Sistemul imunitar este linia de apărare a organismului împotriva tuturor amenințărilor, fie că e vorba despre afecțiuni, fie despre infecții. Totodată, sistemul imunitar ajută corpul să se recupereze în urma rănirilor.

(P) Sistemul imunitar - ce trebuie să știi pentru a avea o stare de sănătate bună
(P) Sistemul imunitar - ce trebuie să știi pentru a avea o stare de sănătate bună | Unsplash

Sistemul imunitar este linia de apărare a organismului împotriva tuturor amenințărilor, fie că e vorba despre afecțiuni, fie despre infecții. Totodată, sistemul imunitar ajută corpul să se recupereze în urma rănirilor.

Așadar, sistemul imunitar este alcătuit din diferite organe, țesuturi, celule și proteine, care creează o barieră pentru a ține la distanță invadatorii externi, precum bacteriile, virusurile ori toxinele.

Organismul, prin sistemul imunitar, trebuie să oprească factorii potențiali dăunători care vin din locuri diferite. De pildă, germenii pot ajunge în corp prin contact: activități sexuale, atingerea unor suprafețe contaminate, respirarea unor picături provenite după ce o persoană a strănutat sau a tușit. De asemenea, dăunătorii pot ajunge în organism în urma unei înțepături (fie un ac contaminat, fie o insectă purtătoare a unui virus). Nu în ultimul rând, germenii pot ajunge în organism în urma consumului de apă sau alimente contaminate.

Alergiile, reacția sistemului imunitar la o alarmă falsă

Când ai o reacție alergică, sistemul imunitar răspunde la un alergen inofensiv pe care îl percepe ca pe o amenințare. Simptomele unei reacții alergice, care pot fi de la secreții nazale și erupții până la leșin, reprezintă rezultatul atacului greșit al corpului. Cel mai frecvent, pentru tratarea alergiilor, se folosesc medicamente antihistaminice. Ce sunt antihistaminicele? Sunt substanțe care sprijină organismul în lupta cu alergiile, dar contribuie și la remedierea altor probleme de sănătate, precum afecțiunile stomacului.

Semne ale unui sistem imunitar slab

Primul semn că sistemul imunitar este slăbit îl reprezintă riscul crescut de infectare. O persoană cu o imunitate slabă este mai predispusă să sufere de pneumonie, meningită, bronșită, afecțiuni ale pielii, probleme digestive, anemie și alte boli. De pildă, se poate vorbi despre candida si candidoza la femei si barbati în raport cu sistemul imunitar. Candida, o specie de fungi, se găsește, în cantități mici, în cavitatea bucală și în intestine, dar face parte și din flora vaginală. Infecția produsă și care poartă numele de candidoză apare ca rezultat al unui dezechilibru al florei din organism, pe fondul unei imunități scăzute.

Factori care dezechilibrează sistemul imunitar

Stresul poate influența sistemul imunitar, întrucât poate duce la creșterea nivelului de cortizol, un hormon steroid important pentru funcționarea generală a organismului. Un nivel prea mare de cortizol poate fi cauza unor probleme de sănătate semnificative, inclusiv un dezechilibru imunitar.

De asemenea, somnul are un rol important în menținerea sistemului imunitar puternic. Lipsa odihnei afectează organismul, iar imunitatea are de suferit. Studiile au arătat că privarea de somn duce la creșterea riscului de îmbolnăvire de răceală și gripă, de exemplu, și face mai dificilă vindecarea.

Pe de altă parte, există cercetări care arată că emoțiile pozitive și un stil de viață sănătos ajută sistemul imunitar să funcționeze mai bine.

Pentru a avea grijă de sistemul imunitar este important să te speli frecvent pe mâini, cu apă și săpun, mai ales după ce ai atins suprafețe din locuri publice, să eviți să îți atingi fața cu mâinile, să păstrezi distanța față de persoanele necunoscute și să eviți contactul cu oamenii bolnavi, dar și să ai un stil de viață echilibrat, din care să nu lipsească o dietă sănătoasă, sportul și odihna.

Rezultate Loto 28 octombrie 2021. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... (P) George Căbăl - “Maestru al Sportului”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x