Antena Căutare

Pagubele produse de un cutremur similar celui din 1977 pot ajunge la 4,8 mld. euro

In sectorul rezidential, pierderile pe care le-ar provoca un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea totala a locuintelor la nivel national este estimata la 105,6 miliarde de euro.

"Expunerea rezidentiala totala in Romania este estimata la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuintelor din mediul urban depaseste 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidentiale in Bucuresti este estimata la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experti internationali, pierderea modelata in sectorul rezidential, in cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridica la 4,8 miliarde euro la nivel national"


Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter si a generat pierderi de peste doua miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al Romaniei din acel an, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinte, in Bucuresti fiind 90% din victime si 70% din pierderi. Seismul a provocat decesul unui numar de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 raniti.

Cauza principala a pierderilor materiale si umane a constituit-o prabusirea a 28 cladiri inalte, construite inainte de anul 1940 fara masuri antiseismice, dar si avariile grave produse in unele unitati industriale sau ranirea din motive nestructurale in locuinta.

Datele PAID arata ca, la 6 octombrie, numarul politelor obilgatorii in vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ dupa data de 4 august.

Proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte este situata intre 10.000 si 20.000 de euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera cele trei riscuri.

"Un numar 479.378 de polite au fost incheiate pentru locuinte din categoria A, iar diferenta de 309.718 revine celor din grupa B", a spus Marius Bulugea.

El a amintit ca, pentru protectia optima a portofoliului, PAID a beneficiaza de un program de reasigurare de tip excedent de dauna, care acopera portofoliul societatii pentru o valoare de 300 milioane euro; suma fiind mai mult decat acoperitoare pentru politele valabile gestionate de asigurator.

"Programul de reasigurare este plasat 100%, iar printre reasiguratorii participanti se afla cele mai mari nume ale industriei mondiale de reasigurari - Swiss Re, Munich Re, Hanover Re, Sindicatele Lloyd's, Patner Re, Sirius si Kiln", a mai spus seful PAID.

Societatea a inregistrat, pana la inceputul acestei luni, un numar de 75 de dosare de dauna, din care 32 au fost achitate, dintre care doua pentru daune totale. Daunele achitate insumeaza 290.000 de lei.

sursa: Fin.ro

foto: danl33.wordpress.com

IMAGINI SOCANTE! Tanara lovita pe zebra de un camion... DNA a inceput urmarirea penala impotriva judecatoarelor Barsan si Pusoiu, de la ICCJ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x