Antena Căutare

Pensionabilii, someri la mana angajatorilor

O lege publicata la 29 martie in Monitorul Oficial schimba regulile pensionarii, dar nu abroga articolele referitoare la acelasi lucru, din vechea Lege 19/2000.


Conform Legii privind unele masuri in domeniul muncii si asigurarilor sociale publicata in Monitorul Oficial nr. 195 din 29 martie 2010, cei care ies de acum la pensie nu mai pot lucra in continuare, pana primesc decizia de pensionare, decat daca vrea angajatorul. Insa a ramas neabrogat un articol din vechea lege, care spune altceva.

Legea 195 din 29 martie 2010 modifica articolul 41, alineatul 5 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si drepturi de asigurari sociale, astfel: "Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, in conditiile legii."

Dar nu se specifica nicaieri faptul ca s-ar abroga alineatul 6 de la acelasi articol al Legii 19, care spune ca "In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare".

Astfel, cele doua legi se bat cap in cap. Daca adaugam si articolul 56, alineatul 1 din Codul Muncii, modificat prin Legea nr. 49 din 2010, care spune: "Contractul individual de munca existent inceteaza de drept: d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare", se nasc doua intrebari la care legiuitorul nu da raspuns, prevederile devenind astfel o sursa de posibile abuzuri.

Si anume:
- In cazul salariatilor care si-au continuat activitatea dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in baza acordului angajatorului, conform art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000 este necesar un alt acord al angajatorului pentru continuarea raporturilor de munca?
- Si in cazul salariatilor angajati pe durata determinata care cumuleaza pensia cu salariul exista obligatia constatarii incetarii de drept a contractelor individuale de munca existente, avand in vedere prevederile art. 56 lit "d" din Legea nr. 53/2003, asa cum a fost modificat prin Legea nr 49/2010?

Tot articolul, in Jurnalul National

Haz de necaz: Pleaca noru, vine noru, noi ramanem tot cu chioru... Curse anulate / Vezi situatia zborurilor de pe Otopeni si Baneasa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x