Antena Căutare

Peste 2,8 milioane de elevi încep şcoala astăzi, în peste 6.200 de unităţi cu personalitate juridică şi structuri ale acestora; 1.180 de şcoli au grupuri sanitare neconforme. STRUCTURA anului şcolar şi CALENDARUL examenelor

Peste 2,8 milioane de elevi încep şcoala, luni, în peste 6.200 de unităţi cu personalitate juridică şi structuri ale acestora. Cursurile încep în 9 septembrie şi se încheie în 12 iunie. Semestrul I se va încheia în 20 decembrie, iar al doilea semestru începe în 13 ianuarie. Potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, 1.180 de şcoli au grupuri sanitare neconforme, fiind alocate 65 de milioane de lei pentru remedierea problemelor în peste opt sute de unităţi.

Peste 2,8 milioane de elevi încep şcoala, luni, în peste 6.200 de unităţi cu personalitate juridică şi structuri ale acestora. Cursurile încep în 9 septembrie şi se încheie în 12 iunie. Semestrul I se va încheia în 20 decembrie, iar al doilea semestru începe în 13 ianuarie. Potrivit datelor oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale, 1.180 de şcoli au grupuri sanitare neconforme, fiind alocate 65 de milioane de lei pentru remedierea problemelor în peste opt sute de unităţi.

Peste 2,8 milioane de elevi încep şcoala, luni, fiecare unitate stabilind ora la care are loc festivitatea de deschidere a anului şcolar.

Preşedintele Klaus Iohannis participă la deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială „Ferdinand I” din Bucureşti, în timp ce premierul Viorica Dăncilă ia parte la ceremonia de la Şcoala Gimnazială din Sântămăria Orlea, judeţul Hunedoara.

Potrivit Ministerului Educaţiei, numărul total al elevilor din învăţământul preuniversitar este 2.824.594, conform datelor din 30 iunie, în timp ce numărul total al profesorilor este de 215.289.

Articolul continuă după reclamă

În ţară sunt 6.293 de şcoli cu personalitate juridică, la care se adaugă 11.171 de structuri arondate.

Structura anului şcolar

Durata anului şcolar 2029 – 2020 este de 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre:

- semestrul I (9 septembrie 2019 - 20 decembrie 2019)
- semestrul al II-lea (13 ianuarie 2020 - 12 iunie 2020)
- 29 mai 2020: încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă
- 5 iunie 2020: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:

- vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
- vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020)
- vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

Manualele şcolare

Ministerul Educaţiei susţine că manualele şcolare pentru clasele I-VI, respectiv clasele VIII-XII, care au făcut obiectul retipăririlor au ajuns în unităţile de învăţământ, astfel încât în prima zi de şcoală să fie puse la dispoziţia elevilor.

”Pentru manualele care au făcut obiectul licitaţiei din acest an s-au încheiat acorduri-cadru, iar formatul electronic al acestor manuale este disponibil pe platforma manuale.edu.ro şi poate fi consultat de către toţi cei interesaţi. Unităţile de învăţământ vor comanda manualele până în 12 septembrie, urmând ca acestea să ajungă pe băncile elevilor până în 1 octombrie”, a transmis MEN.

Pentru manualele neofertate, Ministerul Educaţiei Naţionale a înaintat o solicitare către Editura Didactică şi Pedagogică pentru elaborarea acestora.

Remedierea situaţiei unităţilor fără grupuri sanitare

Ministerul Educaţiei arată că a alocat aproximativ 65 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din 858 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.

Conform MEN, în 2017 erau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, în 2018 erau 1.489 de unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare neconforme, în timp ce în martie 2019 numărul şcolilor cu grupuri sanitare necorespunzătoare a fost de 1.180.

Evaluările naţionale şi examenul de Bacalaureat

În anul şcolar 2019-2020, probele scrise/testele de citire din cadrul evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 11 - 28 mai 2020.
Calendarul de administrare a acestor evaluări a fost aprobat de prin ordin de ministru (nr. 4.946/27.09.2019) şi publicat în Monitorul Oficial (nr. 725/2019.

Astfel, evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a (EN II) va avea loc în perioada 11 - 14 mai. Probele scrise la Limba română şi Limba maternă sunt programate în 11 mai, fiind urmate a doua zi (12 mai) de testele de citire la cele două discipline.â

Proba de Matematică este prevăzută pentru data de 13 mai, în timp ce proba de Limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura în data de 14 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (la finalul clasei a IV-a) are următorul calendar: Limba română (19 mai), Matematică (20 mai) şi Limba maternă (21 mai).

Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 27 mai (Limbă şi comunicare) şi 28 mai (Matematică şi ştiinţele naturii).

”Rezultatele EN II şi EN VI au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi preorientarea şcolară, iar rezultatele EN IV sunt utilizate şi pentru diagnoza de sistem, la nivelul acestui tip de învăţământ (ciclul primar). Precizăm că rezultatele evaluărilor naţionale de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a se comunică doar părinţilor acestora”, a transmis MEN.

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară, în anul şcolar 2019-2020, în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a în anul şcolar 2010-2011.

Noutatea în desfăşurarea examenului de Evaluare Naţională 2020 o reprezintă modalitatea de soluţionare a contestaţiilor şi anume: „În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea iniţială. În situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, preşedintele comisiei de contestaţii numeşte o a treia comisie formată din alţi doi profesori cu experienţă, alţii decât cei care au evaluat iniţial lucrările în centrul de contestaţii”.

Anterior, era luată în considerare o diferenţă de 1,5 puncte.

Referitor la examenul de Bacalaureat, MEN precizează că, în anul şcolar 2019-2020, un element de noutate îl reprezintă aprobarea programei de examen pentru limba chineză, oferind elevilor care au studiat această limbă posibilitatea de a susţine proba C (evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională) la această disciplină.

Sesiunea din iunie-iulie 2010 a Bacalaureatului va avea următorul calendar: 25-26 mai 2020 - înscrierea candidaţilor; 9-19 iunie 2020 - probe orale; 22-25 iunie 2020 - probe scrise; 30 iunie - afişarea rezultatelor iniţiale; 7 iulie 2020 - afişarea rezultatelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

Calendarul sesiunii august-septembrie 2020 prevede că în 13-27 iulie 2020 va avea loc înscrierea candidaţilor; 18-28 august 2020 - probe scrise şi orale; 28 august 2020 - afişarea rezultatelor iniţiale; 3 septembrie: afişarea rezultatelor finale, în urma soluţionării contestaţiilor.

Admiterea în învăţământul liceal de stat 2020

Potrivit ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4.948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, admiterea se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012.

”La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut Evaluarea Naţională şi a căror medie de admitere este minimum 5.00 (cinci)”, precizează MEN, decizia stârnind reacţii virulente din partea asociaţiilor de elevi, dar şi din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Consiliul Naţional al Elevilor a iniţiat protestul intitulat ”Doliu pentru educaţie”, în urma publicării Ordinului de ministru prin care elevii ce obţin medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională sunt trimişi direct în şcolile profesionale.

Organizaţia susţine că este o măsură nefundamentată, realizată pe repede înainte, care dezavantajează elevii şi anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional.

Sunt îndemnaţi toţi elevii să poarte o banderolă neagră în prima zi de şcoală.

Sursa : news.ro

România s-a zguduit din nou! Al doilea cutremur produs duminică... Bărbatul mort în accidentul provocat de Mario Iorgulescu și-a presimțit moartea...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au gătit pentru Ramona Olaru
Chef Samuel și Roxana Blenche, o nouă provocare în bucătărie! Ce rețete au gătit pentru Ramona Olaru Sambata, 22.02.2025, 15:30
Citește și
Ce categorie de pensionari vor primi o sumă de 400 de lei în lunile aprilie și decembrie. Ce români vor beneficia de acest ajutor
Ce categorie de pensionari vor primi o sumă de 400 de lei în lunile aprilie și decembrie. Ce români vor beneficia...
Cum poți scoate petele de pix și cariocă de pe hainele copilului. Trucurile care te pot scoate din impas
Cum poți scoate petele de pix și cariocă de pe hainele copilului. Trucurile care te pot scoate din impas Catine.ro
Ce salariu trebuie să ai pentru a aplica la programul „Prima Casă”. Românii rămân înmărmuriți când află
Ce salariu trebuie să ai pentru a aplica la programul „Prima Casă”. Românii rămân înmărmuriți când află
Gökçe Bahadır spune: „Căsnicia nu ucide dragostea”. Actrița vorbește despre relația cu Emir Ersoy
Gökçe Bahadır spune: „Căsnicia nu ucide dragostea”. Actrița vorbește despre relația cu Emir Ersoy Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Meghan Markle, pusă la zid de tatăl ei. Motivul pentru care soția prințului Harry e atacată
Meghan Markle, pusă la zid de tatăl ei. Motivul pentru care soția prințului Harry e atacată Libertatea.ro
Ce recurs la lege au jurnaliștii filați două luni de DNA. „Ne dorim să nu mai facă asta sau s-o facă conform legii”
Ce recurs la lege au jurnaliștii filați două luni de DNA. „Ne dorim să nu mai facă asta sau s-o facă... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!”
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost în stare să…”
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
Eclipsă de Lună în Fecioară, în noaptea dintre 13 martie și 14 martie! Patru zodii vor fi cele mai afectate
Eclipsă de Lună în Fecioară, în noaptea dintre 13 martie și 14 martie! Patru zodii vor fi cele mai afectate Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil HelloTaste.ro
În 1989, o femeie a dispărut misterios și nimeni n-a mai auzit de ea până acum. Fiica ei este copleșită: Nu credeam că vine această zi
În 1989, o femeie a dispărut misterios și nimeni n-a mai auzit de ea până acum. Fiica ei este copleșită: Nu... Antena3.ro
Toate modelele iPhone 17 vor avea această cameră. Ce surpriză a pregătit Apple
Toate modelele iPhone 17 vor avea această cameră. Ce surpriză a pregătit Apple useit
Horoscopul zilei de 17 martie 2025. Capricornii vor vedea roadele muncii lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 martie 2025. Capricornii vor vedea roadele muncii lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ordonanța Trenuleț blochează producția de elicoptere românești
Ordonanța Trenuleț blochează producția de elicoptere românești Jurnalul
Ben Affleck, lecție de viață pentru fiul său: Cum a reacționat când adolescentul i-a cerut adidași de 6.000 de dolari
Ben Affleck, lecție de viață pentru fiul său: Cum a reacționat când adolescentul i-a cerut adidași de 6.000 de... Kudika
Horoscopul fericirii la final de martie. Cele trei zodii cu aură divină, au parte de noroc și belșug din plin
Horoscopul fericirii la final de martie. Cele trei zodii cu aură divină, au parte de noroc și belșug din plin Playtech
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni Redactia.ro
Oameni de știință blocați într-o bază din Antarctica, cer să fie salvați dintr-un motiv terifiant
Oameni de știință blocați într-o bază din Antarctica, cer să fie salvați dintr-un motiv terifiant Observator
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate
Ce beneficii au suplimentele cu sfeclă roșie. Când sunt recomandate MediCOOL
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu HelloTaste
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces ProSport
Categoria de pensionari care încasează pensia cu întârziere de Paște. Data exactă când vor fi livrați banii, în aprilie 2025
Categoria de pensionari care încasează pensia cu întârziere de Paște. Data exactă când vor fi livrați banii,... Gandul
Ce pensie va avea Dan Bittman, după o viață pe scenă? Suma te va uimi
Ce pensie va avea Dan Bittman, după o viață pe scenă? Suma te va uimi CanCan
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale DeParinti
Justin Bieber a rupt tăcerea cu un mesaj sfâșietor în mijlocul îngrijorărilor fanilor: „M-am simțit mereu nevrednic, ca un impostor”
Justin Bieber a rupt tăcerea cu un mesaj sfâșietor în mijlocul îngrijorărilor fanilor: „M-am simțit mereu... ZUTV
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos UseIT
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x