Antena Căutare

Poveste cutremuratoare: Cornelia Galavan, prima victima care a obtinut condamnarea unui expert auto

"O femeie de 39 de ani si 90 de kilograme a reusit sa se deplaseze cu 14 kilometri pe ora si sa tamponeze o Dacie pe trecerea de pietoni". Oricat ar parea de incredibil, aceasta a fost concluzia specialistului care a facut expertiza accidentului in care a fost implicata Cornelia Galavan. Ramasa infirma dupa tragedie, femeia a trebuit sa faca fata unui sistem corrupt, unde autorii accidentelor scapa mereu nepedepsiti. Cornelia Galavan este prima victima din Romania care a reusit sa obtina condamnarea unui expert auto. Dar lupta pentru dreptate a lasat-o fara bani, fara casa si fara copii.

Cornelia Galavan se chinuie sa mearga de 15 ani. Drama ei a inceput in 1997, cand un vecin de bloc i-a prins piciorul sub roata masinii in timp ce dadea cu spatele.

Un accident stupid, care a declansat calvarul pentru familia Galavan. Dupa sapte luni de spitalizare, Cornelia si Ioachim Glavan au incercat sa-si caute dreptatea in justitie. Sistemul avea sa le joace, insa, o festa. “Autorul accidentului este scos de sub urmarire penala. Vinovata de producerea accidentului a fost gasita sotia, in baza unei expertize pe care nu am vazut-o”, povesteste Ioachim Galavan, sotul victimei.

Expertiza a fost facuta inainte de intocmirea dosarului de cercetare penala. Iar expertul auto trecuse in raport ca viteza de deplasare a femeii pe trecerea de pietoni a fost de 14 kilometri la ora.

Cu toate acestea, expertul a fost condamnat la un an cu suspendare, reluandu-si, la putina vreme, dreptul de a profesa. Dupa ani intregi de procese, familia Galavan a reusit sa obtina si condamnarea autorului accidentului la sase luni de inchisoare. Cu suspendare.

“Am descoperit, ca niste exploratori, murdaria din sistemul de justitie din Romania”, spune Ioachim. Dar chinul familiei Galavan nu s-a incheiat aici. Din cauza datoriilor si a banilor pierduti prin procesele costisitoare, cei doi au fost nevoiti sa-si vanda casa. Cornelia si sotul ei s-au trezit pe drumuri, iar cele doua fete au ajuns sa fie crescute prin straini.

Astazi, sotii Galavan stau intr-o garsoniera cu chirie, iar singurul venit este pensia Corneliei. Dupa 15 ani de nedreptati a decis sa puna pe picioare un proiect numit "Lacrima Rutiera", prin care incearca sa-i ajute pe cei care trec prin experiente similare.

Pe 18 noiembrie, victimele tregediilor rutiere din Romania vor fi comemorate in Piata Universitatii.

VREAU SA AJUT: Alexia si Alexis, doi copii care n-au vazut chipul mamei niciodata... "Nocturna bibliotecilor" a ajuns la a noua editie. Romanii, putin interesati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x