Antena Căutare

Preturile vor creste cu cel putin 5% in urma majorarii TVA la 24% sustin producatorii din industria alimentara

Decizia Guvernului de a majora TVA de la 19% la 24%, va duce la o crestere cu minim 5% a preturilor din industria alimentara, au declarat pentru Mediafax reprezentantii producatorilor de profil, care sustin de asemenea ca si evaziunea fiscala va creste exponential.

"Toate preturile din industria alimentara vor creste cu minim 5%. Acum avem cel mai mare TVA din Europa la industria alimentara"


Presedintele patronatului Rompan, Aurel Popescu, spune, de asemenea, ca pretul produselor de panificatie se va majora cu cel putin 5%: "Aceasta crestere a TVA nu este un element de cost, ci o taxa adaugata, pe care nu o pot suporta producatorii, care oricum sunt la limita de cost". Aurel Popescu este de parere ca majorarea TVA nu va conduce la colectarea de bani in plus la buget ci, dimpotriva, bugetul va avea de suferit.

Tot cu 5% ar urma sa se scumpeasca si carnea de pasare, potrivit presedintelui Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van: "Niciun producator nu va putea suporta aceasta crestere de TVA pe costurile lui. Daca nu se iau masuri impotriva evaziunii, producatorii interni care platesc TVA de 24% vor fi net dezavantajati in fata importatorilor, care nu platesc TVA. Tentatia de evaziune va fi mai mare decat pana acum".

Scumpiri de cel putin 5% ar urma sa se aplice si produselor lactate, a declarat Valentin Blanaru, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, considera ca piata produselor alimentare se va diminua cu pana la 40%. El a adaugat ca efectele vor fi inchiderea unei parti importante din societatile de profil, care va determina cresterea ratei somajului.

La randul sau, Viorel Micula, proprietarul grupului de firme European Drinks, vorbeste despre efecte precum cresterea preturilor, scaderea vanzarilor, dar si cresterea somajului: "Toate taxele care cresc trebuie suportate de cineva. Cine altcineva sa le suporte, daca nu consumatorul final? Cresterea TVA va avea ca efect majorarea preturilor si, implicit, scaderea vanzarilor, astfel ca va creste somajul".

"Puterea de cumparare va scadea si economia nu se va mai revigora niciodata. Mai degraba s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, si nu prin majorarea lor. Va fi o frana pentru incercarea de relansare si o noua lovitura data economiei", spune, la randul sau, Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, sustine ca majorarea TVA ar putea provoca inchiderea a aproximativ a 25% dintre firmele din acest sector, dar si cresterea preturilor: "Efectul este simplu. Oamenii nu vor mai avea bani sa cumpere, 25% dintre firme vor ceda si somajul si preturile vor creste. Nu se va reusi decat distrugerea firmelor care au reusit sa supravietuiasca pana acum si reducerea sumelor incasate la bugetul de stat".

"Va fi o inflatie de circa 10% si vor creste preturile la toate alimentele si toate serviciile. Vor fi falimente, mai ales in randul firmelor mici si mijlocii", spune si Romulus Dascalu, presedintele Federatiei patronale din domeniul bauturilor spirtoase, Garant. (hotnews.ro)

De teama facturilor imense, tot mai multi romani se debranseaza de la reteaua de termoficare... Cod galben de ploi in 18 de judete din jumatatea de nord a tarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x