UPDATE: Pacienta arsă pe masa de operație de la Spitalul Floreasca a murit în urmă cu puțin timp

UPDATE 20:33: Pacienta arsă pe masa de operație a Spitalului Floreasca a murit duminică seară, anunță Digi24. 

Pacienta arsă pe masa de operație de la Floreasca a murit în urmă cu puțin timp

Femeia suferea de cancer pancreatic, iar în urma incidentului din 22 decembrie, aceasta a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului. Informația a fost confirmată și de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan.

Un dezinfectant inflamabil şi folosirea unui bisturiu electric au provocat tragedia de la Floreasca, în urma căreia o pacientă de 66 de ani a ajuns în comă. Este ceea ce au descoperit inspectorii Corpului de Control care astăzi s-au dus de urgenţă la spital pentru a discuta cu asistentele şi brancardierii care au participat la operaţie. Medicul Mircea Beuran, cel care a condus în acte intervenţia chirurgicală, susţine că nu era în sală în momentul incendiului. Din păcate, însă, incidentul i-a grăbit moartea pacientei diagnosticate cu cancer, iar duminică seară s-a stins pe patul de spital.

”Acest accident combustional este rezultatul combinatiei dintre un biocid folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentratie înalta de alcool şi folosirea unui electrobisturiu. Problema este ca electrobisturiul are interdictia de a fi folosit in combinatie cu biocidul respectiv.”, a dezvăluit Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Este prima concluzie a inspectorilor din Sănătate în urma unui incident extrem de grav petrecut cel mai mare spital de urgenţă din ţară. O pacientă a luat foc în timpul operaţiei.

Pentru că femeia era alergică la betadină, echipa medicală a schimbat dezinfectantul cu unul mult mai inflamabil.

„A ars ca o torță”! Pacientă arsă pe masa de operație, la Spitalul Floreasca. Incidentul, confirmat de ministrul Sănătății

Masă pe care a fost așezată pacienta era îmbrăcată cu un burete învelit în piele sintetică. Deasupra a fost așezată o folie protectoare și un câmp steril din bumbac.

După doar câteva minute , spun surse din spital, imediat după ce medicii au început să folosească bisturiul electric s-a simțit miros de fum. Iar în momentul în care personalul medical a încercat să scoată câmpul steril, a izbucnit și flacăra.

"Flacăra s-a extins cu repeziciune din zonele lombară și toracică către capul pacientei, unde era aparatul de anestezie în funcțiune.”, a dezvăluit un asistent medical.

Medicul Mircea Beuran, declarații exclusive despre incidentul de la Floreasca: „În clipa în care au folosit electrocauterul, au simţit miros de priză arsă”

Panicaţi, asistentele şi brancardierii din sala de operaţie au aruncat peste bolnavă găleţi cu apă ca să stingă flăcările.

"Am auzit țipete, strigându-se: Foc! VENIȚI CU APĂ! Colega mea a luat un lighean, iar eu am luat o găleată cu apă din filtru. În timp ce mă îndreptam spre sală, brancardierul mi-a luat găleata din mână, ducându-se el în sala 1.", spune una dintre îngrijitoare.

Echipa medicală susţine că a anunţat imediat conducerea spitalului despre incident, însă Ministrul Sănătăţii spune că a aflat abia după o săptămână. Corpul de Control a ajuns de ugenţă astăzi la spital.

”Pot să vă asigur că va fi o anchetă justă, care nu va ascunde şi nu va muşamaliza niciunul din elementele care s-au întâmplat.”, a precizat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Au dat declaraţii asistente, brancardieri şi îngrijitoare. Nu şi medicul care a semnat protocolul intervenţiei, Mircea Beuran, care este şi şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca. Chirurugul susţine că NU era în sală în momentul incidentului.

Răsturnare de situație în cazul pacientei arse la spitalul Floreasca. Medicul Mircea Beuran spune că nu a fost în sala de operații

”În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată din sala unde s-a produs incidentul în altă sală şi echipa încerca să facă hemostază, adică oprirea sângerării. M-am asociat echipei, echipa era şocată. Odată ce am intrat, am preluat operaţia şi am finalizat-o.”, a dezvăluit și Mircea Beuran, medic chirurg.

Pacienta de 66 de ani diagnosticată cu o boală incurabilă se află acum în comă indusă la secţia de Mari Arşi a spitalului Floreasca. Familia susţine că până ieri a primit informaţii legate de boala oncologică a femeii

Familia nu a depus plângeri, însă Colegiul Medicilor şi Serviciul Investigaţii Criminale din Poliția Capitalei anchetează cazul.

Ultimele știri