- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (COVID-19) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin.
Autoritățile din țara noastră, ca și experții ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă urmatoarele simptome:
- Febră (minimum 38 grade Celsius)
- Tuse
- Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
- Pacienții contaminați cu Covid-19 au manifestat și dureri musculare și dureri de cap
Potrivit secreatrului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, „Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el."
"Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”.
Raed Arafat a mai spus că ”nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”.
Deocamdată, nu există un vaccin împotriva acestui virus, iar bolnavii sunt tratați cu medicamente antivirale și bine hidratați.
Citește și: 10 sfaturi ale Ministerului Sănătății pentru a ne proteja de coronavirus
Ca și măsuri de prevenire, avem la dispoziție câteva care ar putea face diferența între un om sănătos și unul bolnav, chiar dacă, deocamdată, în România există puține șanse ca virusul să-și facă apariția.
- Trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, mai ales după ce venim în contact cu obiecte și suprafețe atinse, înainte, și de către alte persoane: mânerul ușilor și ferestrelor, tastatura calculatorului, telefonul fix, bara de susținere din mijloacele de transport în comun, scaunele din metrou sau autobuze, bancheta din spate sau scaunul din fața al taxiurilor etc.
- Ar trebui să evităm aglomerația din magazine, din mijloacele de transport în comun, săli de cinema sau spectacole. De aici putem contacta lejer virusul gripal comun, care ne dă bătăi de cap în fiecare sezon rece.
- Este recomandată întărirea sistemului imunitar printr-o alimentație sănătoasă, diversificată și echilibrată. În această perioadă ar trebui să consumăm multe legume și fructe naturale, bogate în vitamina C.
- Dacă tușești sau strănuți, trebuie să o faci într-un șervețel din hârtie de unică folosință. Nu pune mâna direct la gură,deoarece atingi apoi obiecte și suprafețe pe care le mai ating și alții.