Antena Căutare

Mii de pelerini au ajuns la Iasi! Moastele Sfintei Parascheva au fost purtate prin centrul orasului

Procesiune impresionanta, vineri noapte, pe strazile din Iasi. Un sobor de peste 100 de preoti si zeci de calugari, impreuna cu mii de credinciosi, au purtat sicriul Sfintei Parascheva prin centrul orasului. Cu capetele plecate si cu lumanari in maini, oamenii au privegheat toata noaptea la capataiul Sfintei. Cei care n-au mai rezistat oboselii, s-au culcat pe iarba, in curte, sau pe podeaua Catedralei Mitropolitane.

Sicriul a fost purtat pe umeri, prin centrul orasului, de cativa preoti. I-au urmat, in tihna, zeci de calugari si mii de pelerini. Cu lumanari in maini si cu pace in suflet, credinciosii s-au inchinat evlavios in fata celor doi sfinti.

Moastele Sfintei Parascheva si ale Sfantului Teofil cel Nebun dupa Hristos au strabatut, timp de cateva zeci de minute, strazile din jurul Catedralei Mitropolitane. La final, cele doua racle au fost depuse inapoi pe catafalcul din curte, unde credinciosii au continuat sa se inchine.

Procesiunea nu a fost lipsita nici de incidente. Ca sa se apropie de cele doua racle si de inaltele fete bisericesti, mai multi credinciosi s-au imbrancit cu jandarmii. O femeie a cazut si a fost, pur si simplu, calcata in picioare de restul pelerinilor.

Pentru miile de credinciosi veniti din diferite judete ale tarii, a urmat, apoi, inca o noapte alba. Au ascultat slujba, s-au rugat si s-au inchinat la moastele celor doi Sfinti. Unii dintre ei n-au facut fata oboselii, insa, si s-au culcat in curte sau chiar in biserica, printre strane. Altii, insa, au rezistat cu stoicism.

Mare parte din ei va ramane la Iasi pana maine, cand va avea loc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Aseara, a ajuns in inima Moldovei si Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. El si-a petrecut noaptea la Manastirea Bucium, iar in aceasta dimineata amers sa se roage la racla cu sfintele moaste.

Dosarul "Retete false" ia amploare: 5 medici de la Spitalul Fundeni, urmariti penal... "Un milion de stele pentru nevoiasi", o campanie de ajutorare a saracilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x