Începând cu anul școlar 2020 – 2021, Evaluarea Națională va avea mai mult de două probe. Elevii de clasa a VIII-a vor susține cinci examene, printre care unul scris la o limbă străină. Reprezentanții Ministerului Educației vin cu propunerea de a amâna încă patru ani aplicarea prevederii.
Inițiativa a fost depusă în comisia de învățământ din Senat și propune ca aplicarea legii în privința schimbării Evaluării Naționale, în mod transdisciplinar, să fie amânată cu patru ani. Astfel, elevii aflați acum în clasa a VII-a vor susține examenul la fel ca până acum, notează hotnews.ro.
Proiectul are un singur articol în care se arată că „evaluarea Națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care intră în clasa a V-a în anul școlar 2020-2021”.
Inițiativa, la propunerea profesorilor și a părinților care acuză că nu există metodologie
Amânarea aplicării legii a venit din partea părinților și a profesorilor, în condițiile în care Ministerul Educației nu a venit până acum cu o metodologie de examen, așa cum prevedea legea.
Testare cu portofoliu educațional: cinci probe
Conform propunerilor, dispar doar probele clasice la română şi matematică şi apare conceptul de portofoliu educaţional. Acesta va cuprinde rezultatele de la cinci probe:
- cea scrisă la limba şi literatura română, care exista şi până acum,
- o nouă probă scrisă transdisciplinară la matematică şi la ştiinţe,
- o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională,
- o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului şi
- o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.