Antena Căutare

Raport OMS. Ce UCIDE 7 milioane de oameni în fiecare an

Expunerea la aer poluat ucide aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an, potrivit unui raport publicat, miercuri, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Expunerea la aer poluat ucide aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an, potrivit unui raport publicat, miercuri, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Potrivit acestui raport, care reflectă estimări realizate de experți ai organizației, poluarea aerului din exteriorul clădirilor (ambientală) a cauzat 4,2 milioane de decese în anul 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii şi carburanţi poluanţi, a cauzat aproximativ 2,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

Aceste cifre corespund numărului de decese anunțat de un studiu precedent, care a fost publicat în urmă cu doi ani.

În multe regiuni ale lumii, nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate, potrivit noului studio întocmit de experţii OMS. Noile date arată că 90% dintre oameni respiră un aer ce conţine concentraţii ridicate de agenţi poluanţi.

Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi.

„Poluarea aerului ne ameninţă pe toţi, însă persoanele cele mai sărace şi cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Este inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni - cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii - să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă", a adăugat el.

Potrivit OMS, poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzând, conform estimărilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Șoferul teribilist care a rămas blocat cu mașina pe plajă, în Vama Veche, a fost identificat! Polițiștii l-au amendat cu... Legea pensionării se schimbă, vârsta la care te poți pensiona crește. Află cine se mai pensionează în acest an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x