- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Referendum justiție, 26 mai 2019. Ce acte sunt necesare ca să votezi: ziua de 26 mai 2019, ziua în care românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European, dar și data când este organizat referendumul pentru justiție. Ce acte sunt necesare ca să poți vota atât la referendum, cât și la alegeri Europarlamantare
Referendumul pe justiție este organizat în aceeași zi cu care au loc alegeri europarlamentare, respectiv data de 26 mai 2019. Referendumul pe justiție a fost convocat la inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis.
Referendumul pentru justiție din 26 mai 2019 cuprinde două întrebări, printate pe două buletine de vot diferite. Alături de acestea, alegătorii vor mai primi un buletin de vot, respectiv cel pentru alegerile europarlamentare, unde românii își aleg reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total, pe data de 26 mai, românii vor vota de trei ori, în trei zile diferite. Pentru referendumul pe justiție și alegerile europarlamentare sunt organizate secții de votare, atât în țară, cât și în străinătate, pentru românii din diaspora.
Referendum pe justiție și alegeri europarlamentare: ce acte sunt necesare la vot
Pe teritoriul României, actele necesare pentru a vota la referendum și alegeri europarlamentare sunt următoarele
- cartea de identitate,
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- pentru elevii din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
În ce privește organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, articolul 6 din Legea nr. 33/2007 spune că: „Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate”.
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la referendum și europarlamentare în diaspora
Pentru românii care nu se află pe teritoriul României, dar vor să-și exercite dreptul la vot, atât la referendum cât și la alegeri europarlamentare, ai nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate:
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- cartea electronică de identitate;
- buletinul de identitate, valabil în ziua alegerilor
În ce privește organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, articolul 12(4) din Legea nr. 33/2007 spune că: „Alegătorii comunitari, adică cu altă cetățenie a unei țări UE, pot vota cu orice document eliberat de statul membru al cărui cetățean este titularul, altul decât România, și care este considerat act de identitate în statul emitent”.
Referendum justiție: Ce faci dacă vrei să votezi, dar nu te poți deplasa
Pentru cei care din motive obiective nu se pot deplasa, dar vor să voteze la referndum și la alegeri europarlamentare, aceștia trebuie să știe că pot beneficia de urnă mobilă. Însp, cererea pentru obținerea ei trebuie făcută cu o zi înainte de alegeri și trebuie însoțită de acte care să dovedească faptul că sunteți în imposibilitatea de a vă deplasa.
Cum procedezi dacă ți-a expirat buletinul
Dacă sunteți în localitatea de reședință și v-a expirat buletinul, aflați că programul pentru emiterea cărților de identitate a fost prelungit, astfel:
Sâmbătă, 25 mai: 8.00 - 16.00
Duminică, 26 mai: 7.00 - 21.00 (actele se depun până la ora 16).
Noua carte de identitate va fi emisă în cel mai scurt timp posibil.
Referendum pe justiție 26 mai 2019: ce votezi și ce reguli sunt
Potrivit deciziei președintelui Klaus Iohannis, întrebările din cadrul referendumului pentru justiție, la care trebuie să răspundem simplu, prin „da” sau „nu” sunt următoarele:
- „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
- „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Pentru a fi valabil, la un referendum trebuie să participe cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, opțiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Citește și:
Referendum și europarlamentare 2019. Pașii pe care alegătorul trebuie să-i urmeze în 26 mai
De la bal la...votat! O mireasă din Timiș și alesul ei au făcut primul drum ca soți la secție de votare!... Alegeri europarlamentare 2019. Unde votează românii care sunt plecați în alte orașe...