Antena Căutare

Referendum pentru 2019. Cum arată buletinele de vot cu întrebările la referendum

Referendum 2019. În data de 26 mai, în România vor avea loc, simultan, referendum pe Justiție și alegerile europarlamentare. Pentru referendum, românii vor primi câte două buletine de vot pentru referendum și unul pentru europarlamentare.

Galerie
Referendum 2019

Referendum 2019. În data de 26 mai, în România vor avea loc, simultan, referendum pe Justiție și alegerile europarlamentare. Românii vor primi câte două buletine de vot pentru referendum și unul pentru europarlamentare.

Referendumul pe teme de Justiție va avea loc în 26 mai 2019, zi în care se vor desfășura și alegerile europarlamentare 2019. Deși, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 29/2019, secțiile de votare vor fi comune, vor exista urne diferite pentru cele două scrutine.

Președintele susține că la referendum 2019, cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li şteargă efectele condamnărilor şi, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanţe de urgenţă în domenii sensibile precum legislaţia penală şi organizarea sistemului judiciar.

Referendum pentru 2019. Cum arată buletinele de vot cu întrebările la referendum

Buletine de vot referendum 2019

Articolul continuă după reclamă

Întrebări referendum 2019

Cele două întrebări la care românii vor putea răspunde pe 26 mai, în cadrul referendumului pe Justiție, vor fi:

„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Românii sunt chemați la referendum să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum.

În prezent, ordonanțele de urgență ale Guvernului pot fi contestate la CCR doar de către Avocatul Poporului.

Prezența la referendum

Prezența la referendum - Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Potrivit Biroului Electoral Central, în acest moment sunt 18.937.258 cetățeni români cu drept de vot. Așadar, pentru ca referendumul să treacă, prezența la vot minimăeste de 5.681.177 de cetățeni.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Potrivit Ministerului de Interne, orice cetăţean român care are vârsta de 18 ani are dreptul să voteze o singură dată la referendum în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precum şi paşaportului simplu, paşaportului simplu temporar şi paşaportului simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.

Legea Referendumului prevede că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional. Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret.

„Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Preşedintelui”, prevede legea.

Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit, Preşedintele României emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Citește și: Alegeri europarlamentare 2019. Ce înseamnă alegerile europarlamentare pentru români și cum poate vota diaspora

Candidați europarlamentare 2019. Vezi listele PSD, USR-PLUS, PNL, ALDE, PMP

Ce se votează pe 26 mai: cum afli secția de votare la care ești arondat... Alegeri europarlamentare 2019. Câți români vor merge ”sigur” la vot, în 26 mai...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x