Antena Căutare

"Sambata Sfantului Toader": cele mai importante traditii si obiceiuri

A trecut deja o saptamana din Postul Mare. Si e motiv de sarbatoare! Astazi e Sfantul Toader sau Santoader, o zi in care fetele trebuie sa puna grau in blide cu apa ca sa fie un an cu ploi si sa fie fertile, iar flacaii isi pregatesc caii si apoi se iau la intrecere.

Prima sambata din Postul Pastelui este "Sambata lui Toader", o zi importanta pentru tinerii de la sate.

"In zona Banatului montan mai ales, fetele si baietii merg la cules de plante, o planta cu totul deosebita fiind popilnicul, care are o aroma deosebita si stimuleaza cresterea parului", a spus etnologul Narcisa Stiuca.

Tot astazi fetele trebuie sa-si taie din plete ca sa aiba un par mai lung si mai des, precum coama cailor, se spune in popor.

"Barbatii, in zorii zilei, tesalau caii si aveau grija de ei pentru ca erau chiar emblemele sfantului respectiv", explica Narcisa Stiuca.

Aceste traditii inca se mai pastreaza in unele zone. Dupa ce isi pregatesc caii, oamenii organizeaza diverse concursuri. Femeile in schimb nu trebuie sa munceasca astazi, mai ales dupa asfiintit.

Romanii au facut coada la muzeul Antipa pentru a vedea cadavrele din expozitia "The Human Body"... Loto 6/49, Loto 5/40, Joker si Noroc: Vezi numerele castigatoare extrase duminica, 24 martie!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x