Antena Căutare

Şoferii care au fost amendaţi de Poliţie primesc o nouă lovitură! RCA mai scump pentru conducătorii auto indisciplinaţi

Șoferii care au multe amenzi contravenționale sau infracțiuni comise la volan ar putea plăti un tarif mai mare atunci când încheie o poliță de asigurare auto, dacă o inițiativa a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), susținută de Consiliul Concurenței (CC), va fi pusă în practică

Șoferii care au multe amenzi contravenționale sau infracțiuni comise la volan ar putea plăti un tarif mai mare atunci când încheie o poliță de asigurare auto, dacă o inițiativa a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), susținută de Consiliul Concurenței (CC), va fi pusă în practică

“Instituția susține continuarea demersurilor ASF pe lângă Poliția Română, astfel încât, în procesul de subscriere, societățile de asigurare autorizate să practice asigurări auto să aibă acces la informații limitate privind cazierul de conducător auto al clienților. Considerăm că informațiile privind anumite contravenții aplicate în trafic șoferilor, obținute în urma exprimării acordului expres al acestora, ar putea fi utile societăților de asigurare în procesul de evaluare a riscului, astfel încât prima de asigurare să reflecte cât mai fidel riscul asociat”, se arată într-un raport al CC privind piața asigurărilor auto.
CC recomandă ASF analiza oportunității ajustării cadrului normativ, astfel încât la emiterea poliței RCA proprietarul vehiculului asigurat să declare toți șoferii uzuali ai acestuia, sub sancțiunea unei penalizări în cazul producerii unui accident auto de către un șofer nedeclarat.
“Considerăm că, în acest fel, prima de asigurare RCA va reprezenta mai fidel riscul de daună. O atenție sporită ar trebui acordată modalității concrete de implementare a unei astfel de măsuri, astfel încât să nu fie afectată posibilitatea despăgubirii complete a terțului prejudiciat. Până la o eventuală modificare a modelului actual de emitere a poliței RCA, în sensul introducerii obligativității declarării șoferilor uzuali, recomandăm societăților de asigurare autorizate să practice RCA să culeagă și să aibă în vedere informațiile cu privire la șoferii uzuali ai autovehiculelor, astfel încât prima de asigurare să reflecte cât mai fidel riscul asigurat”, se mai spune în document.
Consiliul Concurenței mai recomandă ca plata taxelor și impozitelor aferente autovehiculelor să fie condiționată de prezentarea unei polițe RCA valabile la data plății (într-o manieră similară cu efectuarea inspecției tehnice periodice și înmatricularea autovehiculului).
În raportul instituției se arată că “există semnale” ale unor comportamente inadecvate în rândul șoferilor tineri, care, pentru a plăti un preț mai mic la polița RCA, înmatriculează vehiculele pe numelor rudelor mai în vârstă.
În plus, are loc înmatricularea unor vehicule în zone rurale, chiar dacă acestea sunt folosite în aglomerările urbane. “Ambele tipuri de comportament distorsionează sistemul asigurărilor RCA, deformând profilul de risc al unor grupuri de asigurați și aducând atingere intereselor acestora prin creșterea primelor de asigurare”, se mai spune în raport.

Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce trebuie NEAPĂRAT să ştie părinţii... Aspiranții la postul de director de școală vor susține un test online!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x