Antena Căutare

Solstițiul de iarnă din 21 decembrie 2022. Tradiții și superstiții. Ce se spune despre cea mai lungă noapte din an

Momentul solstițiului de iarnă din 2022, adică începutului iernii astronomice, are loc pe 21 decembrie. Solstițiul de iarnă 2022 vine în România însoțit de o serie de tradiții și superstiții din popor. 

Colaj cu peisaje de iarnă Galerie
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc pe 21 decembrie în 2022 | Shutterstock

Momentul solstițiului de iarnă are loc în anul 2022 pe data de 21 decembrie, la ora 23:38. Începând de la această dată și până pe 21 iunie 2023 zilele vor deveni din ce în ce mai lungi, iar nopțile vor deveni mai scurte, potivit astro-urseanu.ro.

Pe 21 decembrie 2022, ziua este cea mai scurtă din an și durează 8 ore și 50 de minute, iar noaptea este cea mai lungă din an: de 15 ore și 10 minute (pentru București).

Solstiţiile (când ziua este cea mai scurtă - sau cea mai lungă, în cazul solstiţiului de vară), ca echinocţiile (când ziua este egală cu noaptea) sunt consecinţa mişcarii reale a Pământului în jurul Soarelui şi a înclinării axei Pământului. Echinocţiile şi solstiţiile se produc când Soarele ocupă aparent o anumită poziţie pe cer.

La data solstiţiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” - ţinând cont de latitudinea medie a României, care este de 45° - la numai 21° faţă de orizont.

Citește și: Superstiții de Crăciun 2022. Ce nu trebuie să faci ori să porți pentru a-ți merge bine

Tradiții și superstiții de Solstițiul de iarnă 2022. Ce nu e bine să faci în cea mai lungă noapte din an

Solstițiul de iarnă 2022 vine în România însoțit de o serie de tradiții și superstiții din popor.

Citește și: Când se împodobește bradul. Calendarul tradițiilor de Crăciun pe 24 decembrie, în Ajun, 25 și 26 decembrie 2022

În tradiţia populară, de Solstițiu are loc o luptă între bine şi rău, între lumină şi întuneric. În cea mai lungă noapte din an nu este bine să fii singur. Se spune că dacă solstiţiul te găseşte singur în casă, atunci vei fi singur până la următorul solstiţiu, potrivit Antena 3 CNN.

De asemenea, potrivit tradiției populare nu este bine să ieși singur pe stradă, în special noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele.

În unele zone ale țării există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi.

De asemenea, se crede că în această noapte ar înflori feriga, iar cel care veghează şi surprinde acel moment va avea noroc în casă şi în dragoste. (În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înflorește).

După solstițiul de iarnă este bine ca prima persoană care îți intră în casă să fie bărbat, pentru a avea parte de protecție și noroc în tot anul ce urmează.

În seara de solstițiu se spune că este bine să aprinzi o candelă sau o lumânare pe care să o lași până dimineața, pentru a fi păzit de rău.

Este bine să dai de pomană în cea mai scurtă zi din an, copiilor și oamenilor nevoiași.

Prețul benzinei a ajuns sub 6 lei litrul! Unde găseşti cei mai ieftini carburanţi pe 21 decembrie 2022 în București și î... Rugăciunea din Ajunul Crăciunului pentru Sărbatori luminate și liniște în casă. Ce să rostești pe 24 decembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x