Antena Căutare

Când se împodobește bradul. Calendarul tradițiilor de Crăciun pe 24 decembrie, în Ajun, 25 și 26 decembrie 2022

Împodobirea bradului este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun. Este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a decora bradul, cel mai important și impunător element al Crăciunului. Iată când se împodobește și care este calendarul tradițiilor de Crăciun 2022, căci există o mulțime de datini și obiceiuri în ziua nașterii lui Iisus Hristos.

Galerie
Împodobirea bradului este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun. Este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a decora bradul, cel mai important și impunător element al Crăciunului. Iată când se împodobește și care este calendarul tradițiilor de Crăciun 2022, căci există o mulțime de datini și obiceiuri în ziua nașterii lui Iisus Hristos. | Shutterstock.com

Luna decembrie este presărată cu sărbători și nu degeaba este numită ”luna cadourilor”. Încă de la începutul ei, împodobirea bradului reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente, alături de venirea lui Moș Crăciun și masa la care se strânge toată familia.

Dacă cei mai nerăbdători aleg să-l decoreze încă din luna noiembrie, sunt și persoane care aleg să împodobească pomul cu puțin timp înainte de Crăciun. Iată când este momentul potrivit să împodobești și care sunt cele mai importante și frumoase tradiții de Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Citește și: Crăciun: Felicitări cu mesaje ”Crăciun Fericit” de trimis prin SMS, WhatsApp sau Facebook pe 25 decembrie

Când se împodobește bradul de Crăciun, conform tradiției

Articolul continuă după reclamă

Împodobirea bradului de Crăciun își găsește originea în obiceiurile diferitelor culturi. Tradiția a început pentru că, în trecut, oamenii considerau că plantele veșnic verzi încorporează vitalitatea și aduc sănătate în casă.

În tradiția românească de la sate, bradul este împodobit inclusiv la nunți și moartea tinerilor. Obiceiul datează de pe vremea dacilor și simbolizează uniunea dintre persoana decedată și natura reprezentată prin brad.

Citește și: Idei de cadouri de Crăciun pentru bunici

Ulterior, decorarea bradului a ajuns una dintre cele mai iubite datini în mediul urban, cât și în mediul rural, devenind un prilej de sărbătoare.

Dar când se împodobește bradul? Ei bine, nu mai e un secret că cei mici, dar și adulții așteaptă cu nerăbdare decorarea pomului de Crăciun. La începutul acestei datini, pomul era adus în case și decorat cu lumânări. Acum, se folosesc luminițe colorate și globuri deosebite.

Tradiția spune că bradul se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, și trebuie să aibă neapărat un înger sau o stea pusă în vârful pomului, care reprezintă îngerii sau steaua de la Betleem.

Citește și: Crăciun: tradiții, obiceiuri și superstiții în Ajunul Crăciunului și pe 25 decembrie. Ce nu e bine să faci

Tradițiile românești în Ajunul Crăciunului. Ce se face pe 24 decembrie

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea patronată de Moș Ajun. Despre acesta se spune că este fratele geamăn al lui Moș Crăciun, cu care ar semăna ca două picături de apă.

Conform tradiții-superstiții.ro, Moș Ajun a fost ultimul dintre apostoli și cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se colinde și să dăruiască florinți de la părinți.

Din bătrâni se zice că Maica Domnului i-a cerut ajutorul lui Moș Ajun înainte de a naște, iar acesta l-a trimis pe fratele lui, moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria l-a adus pe lume pe Iisus Hristos în staulul al cărui stăpân era chiar Moș Crăciun.

Una dintre superstițiile din Ajunul Crăciunului este legată chiar de acest lucru. Se spune că nu este bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor pentru că în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Iisus Hristos, pe care l-au încălzit cu suflarea lor.

Ba mai mult, pe 24 decembrie 2022, cerurile se deschid, însă doar oamenii credincioși și buni la suflet pot vedea minunea. O altă superstiție interzice să deschidem ușa casei în Ajunul Crăciunului. În caz contrar, zboară norocul din casă.

Există o mulțime de obiceiuri și tradiții din Ajunul Crăciunului, care e pe 24 decembrie. Unul dintre ele presupune ca preotul și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Pentru a avea noroc pe tot parcursul vieții, nu trebuie să mâncăm nimic în Ajunul Crăciunului. Pe timpul zilei, gospodinele adună surcele și apoi le împrăștie prin casă. Tot la sărbătoarea de astăzi se prepară mai multe feluri de mâncare, pentru a le avea tot anul viitor. Pe masă se pune și puțină otravă, care se va da vacilor, după ce sărbătorile trec. Această datină are rolul de a spori norocul și a ajuta vacile să se înmulțească.

Citește și: Rețetă cozonac pufos cu umplutură de nucă și rahat sau cacao din caietul bunicii. E simplu de preparat și delicios: ingrediente

În unele locuri, copiii consumă bostan pentru a fi sănătoși tot anul. O zi așa specială e marcată de și mai multe tradiții și obiceiuri.

Toate gospodinele obișnuiesc să curețe casa înainte de Ajunul Crăciunului pentru că pe 24 decembrie nu mai au voie să dea cu mătura. O veche tradiție spune că acest lucru alungă norocul din casă.

În Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, se aduce vâsc în casă și cei care vor să vadă cum stau cu sănătatea în 2022 trebuie să taie un măr. Dacă miezul acestuia este frumos, atunci problemele vor lipsi în următorul an.

În unele sate din România, fetele nemăritate țin post negru pentru a își visa ursitul. În alte locuri, fetele care vor să își viseze viitorul soț lasă peste noapte mai multe feluri de mâncare negustate. Când acesta vor veni și va gusta, ele vor putea să-l vadă.

Seara, când se împodobește bradul de Crăciun, iar noaptea Moș Crăciun pătrunde pe horn și lasă cadourile sub pomul frumos decorat.

Care sunt obiceiurile în ziua de Crăciun, 25 decembrie

Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos se ține pe 25 și 26 decembrie. Sunt zile pline de emoție pentru credincioși și nu numai. Dacă în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2022, se țin o mulțime de tradiții și obiceiuri, acestea nu lipsesc nici în prima zi de Crăciun.

Pe 25 decembrie, colindătorii umblă pe străzile orașelor și satelor în timp ce țin în mână o stea făcută din carton și hârtie, care are și scene biblice pictate.

În unele zone, copiii merg din casă în casă, cântă Steaua și recită poezii sau legende. Liderul grupului cară cu el o stea din lemn, acoperită cu staniol și decorată cu clopoței și panglici colorate. O imagine a Sfintei Familii este lipită în centru stelei și întreaga creație este atașată de o coadă de mătură sau de un băț puternic.

Se crede că cei care nu le deschid colindătorilor vor avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia arătată în Ajunul Crăciunului.

Citește și: Vedete născute de Crăciun sau în Ajunul Crăciunului. Ce staruri au venit pe lume în preajma acestei sărbatori sfinte

A doua zi de Crăciun: tradiții și obiceiuri pe 26 decembrie

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, tradiția susține că nașii trebuie să viziteze finii. Cei care uită vor avea parte de necazuri. De asemenea, nu e bine să speli în această zi și nici nu se muncește.

În a doua zi de Crăciun, este interzis să bârfești, înjuri și să faci alianțe împotriva altor persoane. Se spune că fetele necăsătorite nu au voie să toarcă sau să coasă pentru că altfel nu se vor mai căsători.

O superstiție legată de 26 decembrie zice că recolta se va strica și toamna următoare va fi ploioasă dacă va bate vântul în această zi de sărbătoare.

(P) Soluții prin care putem să ne dezvoltăm rapid și eficient afacerea... Prețul benzinei a ajuns sub 6 lei litrul! Unde găseşti cei mai ieftini carburanţi pe 21 decembrie 2022 în București și î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x