Antena Căutare

SPECIAL: Legea lui Teodosie, mai presus de instanta

Preotul Vasile Gurita este unul dintre cei peste 60 de preoti caterisiti de IPS Teodosie. Bineinteles ca unii dintre slujitorii Domnului trecuti in randul mirenilor de IPS Teodosie meritau sa fie caterisiti, dar multi au avut doar "pacatul" de a intra in conflict cu IPS Teodosie, dispute care nu aveau cu nimic de a face cu principalele motive de caterisire: hula, schisma si erezia.









IPS Teodosie considera ca bancutele sunt neconforme cu Biserica Ortodoxa. Dupa prima donatie, IPS Teodosie a uitat o perioada de acele canapele. Ulterior, Inalt Prea Sfintia sa si-a reamintit si a continuat cu reprosurile. In toamna lui 2008, IPS Teodosie a trimis pe preotul Neculai Poalelungi, consilier audit al Arhiepiscopiei Tomisului, in control la biserica din Eforie.

Conflictul a continuat pentru ca, la inceputul lui decembrie 2008, IPS Teodosie sa numeasca un alt preot paroh in locul lui Vasile Gurita. In urma controlului, pentru motive de ordin financiar, s-a hotarat schimbarea preotului paroh Vasile Gurita. La 8 decembrie 2008, Vasile Gurita si-a cerut demisia, dar nu i-a fost acceptata.

Cinci zile mai tarziu, acesta a fost gonit din biserica cu ajutorul trupelor DIAS, in ciuda opozitiei enoriasilor si a ctitorului Florentin Leica. Preotul Vasile Gurita, prin depunerea demisiei, a incercat sa iasa de sub "ascultarea" Eparhiei conduse de IPS Teodosie. Inaltul nu a acceptat demisia si a convocat Consistoriul Eparhial, care a decis caterisirea preotului Vasile Gurita si a fiul sau.

Cei doi preoti au fost judecati in lipsa. Dupa caterisirea sa, Vasile Gurita a fost desemnat reprezentantul Mitropoliei Ortodoxe din Milano cu drept canonic deplin. Preotul a fost numit si Vicar Mitrat pentru provincia Dobrogea. Pe scurt, un episcop egal in grad cu cel care a decis caterisirea a recunoscut harul lui Vasile Gurita ca preot ascultator de un alt episcop.

Aspect prevazut si de Regulamentul BOR. Preotul caterisit de IPS Teodosie si repus in drepturi de un alt episcop s-a adresat instantelor pentru reabilitarea sa. Fiul sau, preotul Ciprian Gurita a fost rejudecat de Consistoriul Mitropolitan al Patriarhiei Romane si a fost repus in drepturi. La 13 octombrie, Tribunalul Constanta s-a pronuntat si l-a repus pe preot in situatia anterioara, respectiv in functia de preot 1 la Parohia Eforie Nord 2 cu consecinta platii tuturor drepturilor salariale din data de 8.12.2008.

Anterior, o alta instanta s-a pronuntat si pe apartenenta bisericii ctitorite de Vasile Gurita si Florentin Leica. Instanta a stabilit ca lacasul de cult apartine unei fundatii.

Citeste tot articolul pe jurnalul.ro!

Foto: Intactimages

O zi pana la al treilea razboi mondial? Crezi in predictiile Babei Vanga?... "Toata lumea are munti. Numai Romania il are pe Dracula"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x