Antena Căutare

Statul roman, obligat sa achite 8.000 de euro unui barbat care n-a primit concendiu parental

Statul roman va trebui sa-i plateasca unui barbat angaja in armata suma de 8.000 de euro, drept prejudiciu moral. Cetateanul a sesizat Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru ca nu a primit concediu parental la nasterea copilului sau.

Astfel, CEDO a decis ca statul roman sa ii plateasca daune morale lui Gabriel Hulea, din Bacau. In 2001, barbatul lucra ca electrician in armata, cand s-a nascut copilul sau. Pentru ca sotia sa a fost nevoita sa se intoarca la munca dupa doar zece luni, Gabriel Hulea a cerut Ministerului Apararii Nationale concediu paternal, insa a fost refuzat in mai multe randuri. Legea nr.80/1995 prevedea ca doar "femeile, cadre militare in activitate, au dreptul la concediu de maternitate si la concediu pentru ingrijirea copilului, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, pe baza dispozitiilor legale aplicabile pe plan national".

Gabriel Hulea s-a adresat instantei, insa sesizarea sa a fost respinsa. De aceea, barbatul s-a hotarat sa se adreseze CEDO. In plangerea sa, el a precizat ca acesta este un act de discriminare pe baza de sex.

Miercuri, CEDO a decis ca acest caz incalca articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice discriminarea, dar si a articolului 8, care prevede respectul pentru viata privata si de familie.

Intre timp, Legea nr.80/1995 a fost modificata, astfel incat "cadrele militare in activitate, femei si barbati, au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 7 ani, in conditiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare".

Romanii lucreaza ca sa manance! Cosul zilnic este principala grija a cumparatorului roman... Claudiu Saftoiu: “A fost necesara desfiintarea TVR Cultural. Avea costuri de 650.000 de euro pe luna”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x