În perioada 10 septembrie - 1 octombrie în cadrul unui proiect la organizației nonguvernamentale Arta nu Mușcă, într-un tramvai de pe linia 1 din București, călătorii vor putea citi poezie și vor putea asculta jazz!
Potrivit unui comunicat STB, călătorii se vor bucura de o călătorie în care vor putea asculta muzică și poezie! Mai mult, va avea loc un concurs de poezie pentru tinerii poeți și vor fi organizate lecturi în diferite spații cu scopul de a aduce poezia cât mai aproape de publicul larg.
"Spatiile publice merita experimentate si poetic, de aceea mi-am propus sa aduc poezia mai aproape de publicul larg, intr-un mod inedit, artistic si educativ. In 2019, nu e romantic, e necesar sa luam parte la poezia orasului si sa gasim frumusetea in forme alternative", a declarat Loredana Munteanu, fondatoare a organizației nonguvernamentale Arta nu Mușcă.
Cei care vor călători cu "Tramvaiul Poeziei" în perioada 10 septembrie - 1 octombrie se vor bucura de privilegiul de a citi poeme din autori clasici și contemporani, ba mai mult va fi amenajată o bibliotecă care va conține cărțile autorilor clasici și ocntemporani.
"STB susține poezia, dar si actul cultural, în general. Suntem bucurosi ca, prin eforturile societatii civile, le putem oferi calatorilor mici bucurii si cateva momente placute in drumurile lor catre serviciu, catre scoala, catre casa sau spre alta destinatie. STB face eforturi pentru cresterea calitatii serviciilor oferite publicului si in curand vom prezenta noi facilitati si oferte care dovedesc atasamentul nostru fata de calatori", a declarat Andrei Creci, directorul general al STB SA.
In cadrul aceluiasi proiect, va avea loc si un concurs de poezie destinat tinerilor poeti, cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani. Acestia sunt invitati sa se inscrie in concurs cu trei poezii, in perioada 10-20 septembrie, pe site-ul www.artanumusca.ro. Juriul, din care fac parte Iv Cel Naiv, Iulian Tanase si Catalina Matei, va alege 10 finalisti pentru a participa la un curs de scriere creativa.
In finala, tinerii poeti vor fi provocati sa creeze un poem pe tema "Salveaza poezia orasului!", iar poemul castigator va fi pictat pe peretele unei cladiri aflate in centrul Bucurestiului. De asemenea, toate poemele selectate si povestea proiectului Tramvaiul poeziei vor fi adunate intr-o carte care va fi lansata la Targul International Gaudeamus.
"Poate ca viata mea ar fi avut un altfel de curs daca m-as fi intalnit la momentul potrivit cu un concurs de poezie. Poate ca as fi ajuns sa scriu fara sa mai fac o bucla de ani de zile in care am crezut ca vreau sa devin inginer. Poate ca nu m-as mai fi intrebat ce a vrut sa zica poetul din simplul motiv ca as fi stiu exact ce am vrut sa zic. Dar voi sigur puteti sa-l inlocuiti pe uraciosul asta de poate cu pot si sa ne scrieti cateva versuri din poezia orasului asta nesuferit de frumos, admirabil de urat. Cred ca e datoria oricui simte poezie sa o dea mai departe", a transmis Iv Cel Naiv tinerilor.
Proiectul "Tramvaiul Poeziei" își propune sa aduca lectura si poezia mai aproape de public, in contextul in care 69% dintre romani si 46% dintre bucureșteni declarau ca nu au citit nicio carte si doar 9% afirmau ca citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicitatii anul trecut.
Imagini tulburătoare! Spital devorat de mucegai, lăsat în paragină și instrumental medical abandonat în mizerie! 50.000 ... Rămăşiţele pământeşti ale reginei Elena vor fi aduse în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş...