Antena Căutare

Alertă! Sute de tone de alimente cu substanțe otrăvitoare au ajuns în România! Pot provoca îmbolnăvirea de cancer

Sute de tone de peşte cu mercur şi alte metale grele au ajuns în marile magazine şi de aici în farfuriile românilor. Peștii proveneau din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, unde pescuitul este interzis, tocmai din cauza pericolului uriaş.

Sute de tone de peşte cu mercur şi alte metale grele au ajuns în marile magazine şi de aici în farfuriile românilor. Peștii proveneau din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, unde pescuitul este interzis, tocmai din cauza pericolului uriaş.

Marfa cu otravă era adusă cu acte false în România, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane. Inspectorii de Sănătate Publică au considerat, însă, că peştii sunt buni de consum.

Românii aduceau conaţionalilor lor otrava să le-o pună în farfurie. Aceasta este concluzia unei anchete care dă primele roade în ultimele şase luni. 115 depozite şi magazine de peşte au fost percheziţionate, azi, de poliţişti. Doar în România. Aici ar fi ajuns peşti pescuiţi din unele dintre cele mai poluate ape din Europa. În carnea lor s-au găsit cantităţi de mercur peste limita admisă, dar şi alte substanţe nocive.

Ancheta scoate la iveală o reţea transfrontalieră ce avea misiunea de aduce peşti toxici în ţara noastră.

Peștii erau pescuiţi de braconieri din râuri din Franţa, Italia şi Spania. Marfa era livrată apoi în 13 judeţe din România. Cărăuşii foloseau documente false pentru a justifica provenienţa peştilor, când treceau granţia.

Procurorii spun că 500 de tone ar fi ajuns în acest fel în marile magazine din România.

Metalele grele din organismul peştilor pot ajunge şi în corpul uman şi afectează grav sănătatea. Cadmiul poate duce la diminuarea densităţii oaselor. Plumbul afectează rinichii şi creierul, iar mercurul poate distruge sistemul nervos, dar şi pielea.

„Putem să ajungem peste ani să fim diagnosticaţi cu un cancer şi să nu ştim, de fapt, că în procesul iniţial să fie implicată şi treaba asta”, a spus Adrian Marinescu, medic boli infecțioase.

Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentară ar trebui să se asigure că astfel de produse nu ajung la raft. Chiar şi acum, după ce ancheta a explodat, oficialii instituţiei au refuzat să vină cu explicaţii şi să le spună clar românilor unde ar fi ajuns peştele toxic. Nici procurorii nu au avut parte de o cooperare mai bună.

Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai sus din „Observator”.

Situație alarmantă! Aerul poluat omoară 30 de oameni pe zi în București. Ce soluții au pus în practică autoritățile... Avertizare meteo România! Cod galben de vânt puternic: rafale de 120 km/h...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x