De Dragobete, fetele tinere si nemaritate trebuie sa se trezeasca la prima ora, sa iasa afara si sa stranga ultima zapada ramasa, cunoscuta drept "zapada zanelor". Dupa ce o topesc, sa spala pe fata cu apa magica, sperand sa devina la fel de frumoase si de atragatoare ca si zanele.
Tot astazi, fetele ar trebui sa-si afle alesul.
"Dragobetele este fiul Babei Dochia, este zeitate de primavara, este navalnicul, cel care bantuie visele indragostitilor si este cunoscut in satul romanesc si mai ales in satele din sudul Romaniei, in zona Oltenia, ca fiind numit Cap de Primavara", spune Iuliana Grumazescu, muzeograf la Muzeul National al Satului.
Traditiile de dragobete ii amuza acum pe cei mai multi tineri. Pentru varstnici, insa, aceasta sarbatoare a ramas la fel de importanta, ca atunci cand aveau mai putin de 20 de primaveri.
De Dragobete, flacaii mergeau la fetele nemaritate si le invitau la hora. Era musai sa le intre in gratii daca voiau sa aiba o primavara cu noroc in dragoste.
De fapt, de Dragobete, atat barbatii, cat si femeile trebuiau sa fie veseli, sa joace si sa se bucure de venirea noului anotimp.
Daca voiau sa se logodeasca, cel putin pentru un an, baietii alergau dupa cea care le-a luat inima si incercau sa-i fure o sarutare acesteia. De aici vine si expresia "Dragobetele saruta fetele".
O caruta a fost spulberata pe un drum national din Calarasi: Doi copii aflati in atelaj, raniti grav... Un sofer beat din Bistrita Nasaud a accidentat grav un barbat care mergea pe margina drumului...