Antena Căutare

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii 2023. Ce trebuie să știe credincioșii despre Duminica Floriilor. Ce nu e bine să facă

Duminica Floriilor, care amintește de Intrarea Domnului în Ierusalim, este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini. În România, această zi cu semnificație specială este presărată de tradiții, superstiții și obiceiuri.

Colaj cu un preot cu o ramură de salcie, scena cu Iisul la intrarea în Ierusalim și o bătrână rugându-se Galerie
Românii respectă tradiții, obiceiuri și superstiții în duminica de Florii | Shutterstock

Anul acesta creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile pe 9 aprilie. Această zi este încărcată de obiceiuri și tradiții în România. Cea mai importantă tradiție care se respectă și în prezent în această duminică este sfințirea ramurilor de salcie, care la noi în țară le înlocuiesc pe cele de finic, cu care a fost întâmpinat Mântuitorul în Ierusalim, a doua zi după ce l-a înviat pe Lazăr. În această zi de Florii, la biserică se oficiază o Liturghie diferită față de cea care se ține în zilele obișnuite de duminică, iar preotul sfințește ramurile de salcie.

Duminica Floriilor este cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui. Sărbătoarea amintește de fericita zi în care Iisus a intrat pe un măgar în Ierusalim iar oamenii l-au întâmpinat cu ramuri de finic strigând: “Osana întru Cel de Sus! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului”.

Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine, amintind de singura dată când Iisus a acceptat să fie aclamat ca un împărat. Ziua de Florii marchează, de asemenea, și începutul Săptămânii Patimilor, săptămâna premergătoare Paștelui.

Citește și: Felicitări de Florii 2023. Cele mai frumoase urări de „La mulți ani!” pentru cei care poartă nume de floare

Tradiții și obiceiuri de Florii. Ce fac românii pe 9 aprilie 2023

Pentru că amintește despre un moment fericit, deși este post, în ziua de Florii este dezlegare la pește, iar acest aliment nu trebuie să lipsească de pe mesele creștinilor.

În această zi de duminică credincioșii merg la biserică cu ramuri de salcie pentru a fi sfințite. Apoi aceștia duc ramurile sfințite acasă și le pun la icoane, pentru a-i feri de boli pe cei care locuiesc în acea casă. De asemenea, unii pun ramurile la ușa de la intrare pentru ca locuința să le fie ferită de rele, iar alții își pun ramurile la mijloc, pentru a fi protejați de dureri. În unele zone, tradiția populară la îndemna pe fetele nemăritate să pună aceste crenguțe de salcie sub pernă, pentru a deveni mai frumoase și a se mărita în acel an. De asemenea, în alte zone, ramurile de salcie sfințite sunt duse la cimitir și așezate pe morminte.

Citește și: Mesaje de Florii 2023. Urări de la mulți ani pentru cei dragi

În duminica de Florii, în unele regiuni, gospodinele coc atâtea pâini câți membri are familia. Pâinile împletite în formă de cruce se dau de pomană. Altă tradiție populară spune că e bine ca fetele să fiarbă, la miezul nopții spre Florii, apă cu bucuioc și să se spele cu ea pe cap pentru a avea păr frumos. Fetele care respectă acest obicei pun apoi apa la rădăcina unui păr înflorit, spunând: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”

În ziua de Florii, în unele zone din țară, oamenii scot în curte hainele și le scutură de rău și de urât, potrivit traditii-superstitii.ro.

Citește și: Cum va fi vremea de Florii și Paște 2023. Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru zilele de sărbătoare

Superstiții în ziua de Florii. C enu trebuie să facă românii pe 9 aprilie 2023

Ca superstițiie, se spune că așa cum va fi vremea de Florii așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până în ziua de Florii se aud broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Tradiția populară spune că nu este bine să ne spălăm pe cap în ziua de Florii cu apă normală, ci numai cu apă sfințită, pentru că în caz contrar vom albi curând. De asemenea, se spune că cei care se împărtășesc în ziua de Florii vor avea parte de dorințe îndeplinite.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii. Mesaje și felicitări pentru cei dragi

Se spune că nu e bine să plantezi pomi de Florii, pentru că aceștia nu vor da roade.

Floriile mai sunt cunoscute ca Duminica Patimilor, Duminica Floriilor, Duminica Stâlpărilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Românii celebrează anual această sărbătoare importantă și nu uită să țină cont de tradițiile zilei de Florii.

De asemenea, în ziua de Florii sunt sărbătoriți toți creștinii care poartă nume de floare.

Numele de floare sărbătorite în ziua de Florii sunt: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micsunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza, Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila.

Vacanța de Paște 2023. Câte zile libere au elevii în vacanța de Paște și când revin la școală... Rezultate Loto 6 aprilie 2023. Numerele câștigătoare de joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x