Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Traficanții de copii de la Tăndărei ar putea primi milioane de euro de la statul român: „Nu are și ei părinți?”

Traficanţii de copii neprinşi au devenit inculpaţi cinstiţi. Şi despagubiți de statul român cu milioane de euro.

Dosarul Ţăndărei a fost în 2010 mândria Justiţiei române şi cel mai important dosar de trafic de minori din sud-estul Europei. Zece ani mai târziu, toţi inculpaţii sunt achitaţi.

Echipa Observator a fost la Ţăndărei să-i întâlnim pe cei care azi cer daune morale că ar fi fost acuzaţi pe nedrept.

200 de martori audiaţi. 120 de arestări în Marea Bitanie. 26 de infractori închişi în România. Un dosar considerat de autorităţi "beton". Nouă ani mai târziu, cei anchetaţi pentru trafic de copii au scăpat. Toţi.

„Asta e sclavie modernă. Cum poate un copil de 3,4,5 ani să-și dea acordul pentru a face asta. Nu sunt infractori obișnuiți care cerșesc pe străzile Marii Britanii, sunt copii”, a spus Bernie Gravett, Poliția Metropolitană londoneză.

Peste 160 de copii au fost subiectul dosarului de trafic de minori din Ţăndărei, la care România şi Marea Britanie au făcut echipă. Când cele două părţi au considerat că au destule dovezi, au luat cu asalt orașul Ţăndărei, în operaţiunea numită GOLF.

8 aprilie 2010 era prima acțiune a Poliției Române cu ofițerii britanici și împreună cu Interpolul. Sute de mascați au descins la 48 de adrese din Țăndărei printre care și în această locuință.

E casa lui Petrică Drăguşin, cunoscut în dosar sub numele de „Traian”. El e cel acuzat că racola copiii şi-i ducea la cerşit, în Marea Britanie. Azi stă liniştit şi liber, în curtea vilei sale, la soare, cu nepoţii.

„Eu am fost acuzat că am furat copii. Am adunat copii, am colectat copii. Copiii ăia au fost aruncați de sus? Nu are și ei părinți?
E 360 de copii, nu vă dați seama? Sunt opt școli goale, nu ne aduce și nouă din 360 un părinte care să spună că i-am furat copilul?”
, spune Petrică „Traian” Drăguşin.

Inculpaţii susţin că filmările şi fotografiile anchetatorilor erau făcute copiilor în drum spre şcoală, unde mergeau neînsoţiţi pur şi simplu pentru că aşa se merge la Ţăndărei.

„Nu se ținea părinții săracii după ei când se ducea la școală sau când ieșea de la școală poate mai lua o zdreanță să pună pe el să pună în picioare, dar nu că era oamenii trimeși de părinții lor”, a adăugat el.

În rechizitoriul procurorilor, „Traian” era considerat unul dintre capii reţelei, alături de alţi doi bărbaţi din Ţăndărei. În dosar, au fost inculpate 26 de persoane, ridicate în miez de noapte. Au stat în arest preventiv între trei şi nouă luni.

După nouă ani de proces, în decembrie 2019, dosarul s-a închis. Justiţia română nu a reuşit să demonstreze legătura dintre traficanţi, copii şi cerşetorie.

Recomandari