Mai sunt trei săptămâni până la Crăciun și în curând se dă startul cumpărăturilor. Pentru masa tradiţională, însă, mobilizarea a început din timp. Porcii din curţile ţăranilor sunt arvuniţi încă din vară, iar ţuica făcută în casă e deja pe terminate. Sunt produse naturale şi mult mai ieftine decât în magazine.
Georgeta Marin creşte în fiecare an porci pentru Crăciun. Are clienţi fideli, care cumpără mereu de la ea. A avut 40 de purcei şi i-a vândut aproape pe ţoţi. I-au mai rămas câţiva în coteţ, pe care îi ţine până la sărbători.
Indiferent dacă au 80 sau 120 de kilograme, porcii crescuţi la ţară sunt foarte căutaţi. Ajută şi preţul: 11 lei pe kilogram, în viu, sau 13 lei kilogramul, carcasă. La friptura tradiţională de porc, merge şi o ţuică de casă.
Tanti Dumitra face an de an ţuică de corcoduşe. A luat bani din bancă pentru un cazan nou, de care se folosesc şi vecinii ei. Nu reuşeşte, însă, să vândă prea multă, pentru că recolta de fructe n-a fost atât de bogată vara această.
Țăranii care mai au, totuşi, ţuică la vânzare o vând acum cu 10 lei pe litru. Masa de Crăciun nu este completă nici fără un platou cu salată de boeuf.
Mai ieftin decât în supermarket-uri, unde preţurile explodează, de obicei, în preajma sărbătorilor de iarnă. Mai ales atunci când vine vorba despre preparate tradiţionale.
Puteți urmări edițiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.
Un brad împodobit a luat foc la un concert susţinut de Pepe!... Institutul Cantacuzino produce, din nou, vaccin antigripal!...