Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Zeci de români, în derivă, de luni întregi! Sunt blocați pe mare, pe vasele de croazieră pe care lucrează: „Supravieţuiesc, pur şi simplu încerc să rezist”

Pandemia şi restricţiile impuse pentru combaterea ei au surprins, în largul mărilor şi oceanelor, mii de oameni îmbarcaţi pe nave mari şi mici. Mulţi dintre ei au rămas blocaţi departe de casă şi nu s-au putut repatria nici până acum, chiar dacă NU sunt infectaţi cu virusul.

În această situaţie se află şi numeroşi români dintre care unii au postat mesaje disperate pe reţelele sociale. Alţi navigatori, care colindau mările singuri la bord, sunt doar miraţi să descopere, la debarcarea în port, o altă lume decât cea pe care o ştiau.

71 de români din echipajul unui vas de croazieră au fost purtaţi, din cauza noului coronavirus, într-o odisee care pare fără sfârşit. Când croazierele au fost suspendate din cauza epidemiei, nava lor se găsea în insulele Seychelles din Oceanul Indian.

De atunci au trecut 11 săptămâni în care au traversat Oceanul Pacific, au fost transferaţi pe alt pachebot şi au ajuns într-un port din Mexic. Nici acum nu ştiu când vor ajunge acasă.

Într-o situaţie poate şi mai gravă se află un american reţinut de opt săptămâni într-un port italian, pe pachebotul unde lucra ca vânzător de bijuterii. El a fost testat de mai multe ori pentru coronavirus iar rezultatele au fost, alternativ, atât pozitive cât şi negative.

„Supravieţuiesc, pur şi simplu încerc să rezist de la o zi la alta, până voi pleca de aici”, a declarat americanul.

Părinţii tânărului, care ţin legătura cu el prin internet, nu mai au încredere în teste. Dar se tem că fiul lor se va îmbolnăvi într-adevăr dacă nu este adus cât mai repede acasă.

Cu totul alta este starea de spirit a unui pensionar canadian debarcat într-un port din Noua Zeelandă, după trei luni petrecute pe mare, singur în micul său iaht.

Navigatorul, care face ocolul lumii pe mare, primea doar mesaje scurte de la soţia rămasă la ţărm. A aflat doar în treacăt de pandemie. A fost surprins să afle că ar putea fi obligat să rămână 14 zile în izolare, ca orice călător străin.

Până la urmă, a fost scutit de carantină deoarece, singur la bord în largul oceanului, nu avea cum să se contamineze.

„Eram cel mai izolat om de pe planetă! Ajung aici, şi nu vor să mă lase să cobor? Era prea caraghios!”

Recomandari