Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită în fiecare an la data de 21 martie, ca o recunoaștere a poeților și scriitorilor din întreaga lume. Cine a fost însă ”părintele poeziei” și ce versuri a scris, a fost întrebarea multor oameni dedicați literaturii, de-a lungul timpului.
Până în prezent, 99% dintre cei care au dominat arta poeziei sunt bărbați, însă primele versuri care au fost scrise vreodată îi aparțin unei femei.
Cine a fost primul poet din istoria omenirii?
Întrebarea i-a măcinat pe mulți, dar răspunsul se află în îndepărtata istorie, acum 4000 de ani. Prima poetă din lume s-a numit Enheduana, o prințesă akkadiană și preoteasă a Zeului Lunii, Nanna.
Enheduana, prima poetă a lumii, a trăit în secolul al XXIII-lea, înainte de Hristos, mai exact, între anii 2280 - 2225, î.Hr. A trăit în orașul Ur, (unul dintre cele mai vechi orașe din lume atestate documentar, situat în sudul Irakulului de azi), orașul lui Avraam, părintele creștinismului. Poeta era de viță nobilă, se înțelege, iar asta și pentru că, pe atunci, cultura nu-i era accesibilă oricui.
Ce a scris poeta Enheduana
Este evident că poeziile timpurii nu au prea multe în comun cu poeziile de azi, acestea fiind, de fapt, o formă de comunicare cu zeii, prin care li se duceau ofrande de mulțumire.
Poeta Enheduana, prima poetă din istoria omenirii, și-a dedicat poemul Zeiței Inanna, deși există dovezi că ar mai fi scris încă alte cinci. Dintre toate, doar una s-a mai păstrat, fapt suficient ca actul de creație al prințesei Enheduana să fie considerat strămoșul poeziei de astăzi.
Prima poezie românească, una religioasă
Și în România, cea dintâi poezie a avut tot valențe religioase. Se numea ”Psaltirea în versuri” și este considerată cea dintâi poezie cultă românească. Mitropolitului Dosoftei, pe numele de mirean Dimitrie Barilă, este primul care a realizat transpunerea în versuri, în limba română, a poeziei psalmilor. Găsești mai multe informații în articolul: ”Prima poezie în limba română, scrisă de un preot”.
De "Luceafărul" a auzit tot românul! Dar ştii care a fost ultima poezie scrisă de Mihai Eminescu?
21 Martie, Ziua Internațională a Poeziei
Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită din anul 1999, în ziua de 21 martie. Ziua Poeziei este declarată de UNESCO drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.
Ziua Internațională a poeziei în România
Primele manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” în România sunt legate de Fundația Culturală „Orient Latin” si de Asociația Culturală ADSUM care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. După anul 2009 ideea de a organiza manifestări dedicate „Zilei internaționale a poeziei” este preluată de tot mai multe asociații culturale, ligi și alte societăți ale scriitorilor din România.
Citește și: De Ziua Internațională a Poeziei, hai să dai un tur de... "Mărţişor", casa memorială a lui Arghezi
Ziua Internațională a Poeziei. Cui i-a fost adresată prima poezie de dragoste
Ziua Internațională a Poeziei. Prima poezie în limba română, scrisă de un preot... Evenimente de weekend, 23 și 24 martie 2019...