"Nu-ți voi lăsa drept bunuri după moarte/ Decât un nume adunat pe-o carte", sunt versuri din "Testamentul" lui Tudor Arghezi, iar Ziua Internațională a Poeziei a adus la "Neatza cu Răzvan și Dani" momente sugestive pentru a celebra data de 21 martie. Despre "Mărțișor" se știe că a fost locuința poetului, devenită casă memorială chiar din dorința acestuia.
Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” este un spațiu inedit datorită istoriei și amintirilor pe care le poartă cu ea. Poetul, unul dintre cei trei mari inovatori ai limbajului poetic românesc, a locuit acolo începând cu anul 1930, și s-a întipărit în memoria locală sub denumirea de „Mărțișor”.
De ce i se spune "Mărțișor" casei memoriale a lui Tudor Arghezi?
I se spune "Mărțișor" pentru că la venirea lui Arghezi în zonă, oamenii locului deja aveau obiceiul de a atârna șnururi roșii în copaci, tradiție specific oltenească. Iar pentru că Tudor Arghezi se trage din zona Gorjului, poetul a fost impresionat de acest amănunt și a decis că acolo va fi casa lui pentru următorii ani. I-a pus numele de "Mărțișor".
Arghezi și-a dorit ca aceasta să fie casa lui memorială
Conform dorinței testamentare a scriitorului, începând cu anul 1974, aceasta a devenit casă memorială. În anul 1948 a fost naționalizată, poetul cedând bunurile sale cu condiția ca această proprietate să fie folosită pe post de casă memorială după trecerea sa în neființă.
(*Biroul lui Tudor Arghezi din casa Mărțișor)
La șapte ani după moartea poetului, la 20 mai 1974, s-au deschis porțile Casei Memoriale Tudor Arghezi, pentru ca din 2006 să devină Muzeu Memorial, sub coordonarea Muzeului Național al Literaturii Române.
"Mărțisor" se află în București poate vizita de toți cei interesați
Casa memorială a lui Tudor Arghezi se află pe Strada Mărțișor 26, sector 4, București
Program: Luni - închis. Marți - Duminică: 10:00 - 18:00
Bilete: 4 lei/zi/vizitator – adulţi
2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi
0 lei – copii <7/persoane cu dizabilități
5 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru copii, în care este inclusă și vizitarea
• Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul muzeului/casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare realizate de specialişti): 40 lei/mp/ora
• Taxă filmare/fotografiere de către turişti în interiorul muzeului/casei memoriale: 15lei/vizitator/zi
• Taxă ghidaj: 6 lei/zi/grup vizitatori