Antena Căutare

Fed Cup 2018: România - Canada! O româncă poate opri România din drumul spre supremație! Istoria duelurilor români contra români în sport!

Echipa națională de Fed Cup a României joacă, sâmbătă, la Cluj-Napoca, în primul meci din 2018. Irina Begu, Sorana Cîrstea, Raluca Olaru și Ana Bogdan vor întâlni reprezentativa similară a Canadei, în primul tur al Grupei Mondiale II din Fed Cup. Învingătoarea din această întâlnire va juca, în aprilie, barajul pentru promovarea în primul eşalon valoric al FedCup, iar învinsa va evolua pentru menţinerea în Grupa Mondială II.

Pentru a trece de Canada, România trebuie să treacă și de o româncă. La doar 17 ani, Bianca Andreescu este principalul pericol pentru naționala României în meciul de la Cluj Napoca. Născută în Canada din părinţi români, Bianca s-a mutat în România şi a început să joace tenis la vârsta de 7 ani. Ulterior a revenit în Canada și a început antrenamentele la centrul Tennis Canada’s U14 din Toronto.

În absența vedetelor din lotul Canadei, Eugenie Bouchard și Francois Abanda, Bianca Andreescu reprezintă jucătoarea cea mai bună a Canadei din perspectiva clasării WTA. Tânăra jucătoare de origine română ocupă locul 160.

Bianca este o fană declarată a Simonei Halep, alături de care a participat la un eveniment care a avut loc în Montreal. ”Cu Simona am avut ocazia să mergem la un eveniment împreuna, la Montreal, şi bineînţeles că i-am cerut câteva sfaturi. Ea m-a sfătuit, printre altele, să nu mai joc la juniori, ci să trec la profesionişti. Ceea ce am şi făcut. Cunosc şi alte jucătoare românce, vorbesc cu toate fetele, sunt foarte drăguţe şi ne simpatizăm”, a dezvăluit Bianca.

Articolul continuă după reclamă

Bianca Andreescu nu ar fi prima româncă aflată în postura de a învinge alte românce. În 2016, la Miami, Simona Halep a fost eliminată în sferturile de finală ale turneului american, scor 6-4, 3-6, 2-6 de Timea Bacsinszky. Imediat după meci, elvețianca a spus că e originară din Satu Mare și a mulțumit "pe limba lor" românilor. Un moment în care în tribune s-a lăsat tăcerea, iar în faţa televizoarelor sau a plasmelor de acasă, telespectatorii au fost încercaţi de o clipă de confuzie.

Bacsinszky este o jucătoare pe jumătate româncă. Tatăl său, Igor Bacsinszky s-a născut în Satu Mare, și a fost campion de juniori al României, dar a fugit din țară și s-a stabilit în Ungaria în anul 1978. În 1981, Igor Bacsinszky s-a căsătorit cu unguroaica Suzanne și împreună s-au mutat definitiv în Elveția, acolo unde în 1989 avea să vină pe lume Timea. Tatăl Timeei s-a apucat să antreneze în anii ’80, iar în 2002 a fost declarat cel mai bun antrenor de tenis al Elveției. Igor a antrenat-o și pe Timea până la vârsta de 15 ani.

Românii au învins românii, în dese rânduri, și în fotbal! Steaua, cea mai importantă reprezentantă a fotbalului românesc în cupele europene, a fost deseori pusă în dificultate în meciurile cu echipe străine în care evoluau români.

În sezonul 1998-1999 al Cupei Uefa, în calea steliștilor ieșea Valencia. Venită din Cupa UEFA Intertoto, gruparea iberică îi avea în lot pe ”Cobra” Adi Ilie și pe Gabi Popescu. Primul avea să rezolve meciul de pe Ghencea. Adi Ilie nu a fost marcat de faptul că a câștigat la Steaua 3 titluri (1993–94, 1994–95, 1995–96) și și-a ”ucis” fosta echipă chiar la ea acasă. După doar 24 de minute, tabela de pe Ghencea arăta 0-2 (goluri Adi Ilie în minutele 12 și 24). În final, Valencia s-a impus cu 4-3 și și-a asigura în bună măsură calificarea.

Peste o jumătate de deceniu ani, în Ghencea poposea un alt român, însă unul care avea toate motivele s-o învingă pe Steaua. Este vorba de rapidistul Daniel Pancu. Într-o perioadă în care Cupa UEFA se juca în sistem grupe de câte 5 echipe, Steaua a picat la tragerea la sorți cu Beșiktașul lui Daniel Pancu, o echipă extrem de puternică. În ciuda acestui lucru, Walter Zenga l-a învins pe omologul său celebru Vicente del Bosque, scor 2-1, prin golurile marcate de Neaga și Ciocoiu. Pentru turci a înscris Akin. La oaspeți, Daniel Pancu a intrat pe teren în minutul 36, însă nu a putut să-și răpună inamicul.

În 2008, în Ghencea a poposit un alt rival etern al Stelei, fostul ”câine” Adrian Mutu. La acea dată vedetă la Fiorentina, ”Briliantul” a fost integralist în Ghencea, însă nu s-a remarcat cu nimic în victoria echipei sale, scor 1-0 (gol Gilardino - minutul 66).

După Mutu în 2008, sezonul 2014-2015 al preliminariile Ligii Campionilor a oferit unul dintre momentele negre momente din istoria Stelei în Europa. Pe 27 august, Steaua rata calificarea în grupele Ligii Campionilor, după executarea loviturile de departajare, scor 5-6, contra bulgarilor de la Ludogoreț. Până aici nimic surprinzător. Partea dureroasă vine când aflăm că în poarta formaţiei bulgare Ludogoreţ Razgrad a fost ex-fundaş dinamovist Cosmin Moţi, care a parat două penaltiuri şi a înscris un gol de la 11 metri.

Suflarea stelistă este în lacrimi! Data de 8 februarie, una de tristă amintire pentru Steaua! Maicon, un fotbalist iubit... Lovitură de proporții pentru Dinamo! 10 jucători de bază, ca și plecați din vară din ”Ștefan cel Mare”...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x