Cand a atins prima parapanta primita cadou de la doi francezi, Tomi n-a stat prea mult pe ganduri: "Nu stiam sa zbor, dar parca nu aveam incotro. In Romania, abia se stia de acest sport. Am luat-o de la zero" - si dus a fost. Acolo unde limita e cerul, cu greu te poti opri.
Pentru Tomi, experienta a venit in urma multor ani de inconstienta si noroc, dupa cum marturiseste. "Prin '97 era nebunie curata, un orgoliu de a iesi mereu pe primul loc. Am avut un incident in aer, la mica distanta de sol si mi-am zdrobit piciorul intr-un trunchi de copac. M-au gasit colegii, insa m-am spalat singur de sange si am continuat cursa, fara sa ma duc la medic". A iesit castigator la acea competitie din Muntii Retezat, insa nu si-a imaginat ce pret ar fi putut sa plateasca.
"Am fugit din spital, voiau sa-mi taie piciorul"
Dupa o saptamana, vazand ca gluma se ingroasa iar piciorul era intr-o stare din ce in ce mai rea, Tomi s-a prezentat, "pe jos", la Spitalul din Petrosani, orasul natal. "Doctorii de acolo m-au pus sa semnez ca sunt de acord sa-mi taie piciorul. Am avut noroc ca au venit prietenii sa ma fure cu un carucior si m-au dus la Timisoara pentru operatie. Asa am reusit sa scap", ne-a povestit Tomi, cu o nostalgie greu de inteles.
La 10 zile dupa interventia chirurgicala, "Icarul din Romania" era din nou in aer, castigand un concurs in Miercurea Ciuc. "Tu nu ai medic de familie, tu ai popa de familie", i-ar fi replicat, zambind, doctorul ce cu greu reusise sa-l salveze.
Cam tot in aceeasi perioada, Tomi fugea pentru a doua oara din spital. Suferise o fractura de bazin, dupa o coliziune cu o... stanca. De data asta, "evadarea" se producea ca-n poveste - pe un cal, in mijlocul noptii.
Doar prietenii stiu ca, intr-o noapte geroasa, aflat pe varful unui munte, Tomi a facut flotari timp de sase ore pentru a nu intra in hipotermie.
Parapanta - un mod de viata
Tomi s-a nascut pentru parapanta, nu a negat nicio secunda acest lucru. "E un sport atat de frumos, incat la propriu iti taie respiratia. Din pacate, in Romania, lumea crede ca esti nebun daca iti place sa zbori. Peste hotare, parapanta e iubita atat de copii de 10 ani cat si de batrani ajunsi la varsta pensionarii".
Avand putini prieteni ce-i impartasesc iubirea pentru inaltimi, traieste si se dedica zborului, iar satisfactiile sunt imense. Pe langa pasiunea de a "pluti", mai practica alpinismul si o serie de sporturi cu schiuri. Muntele ii este, fara a exagera, casa si refugiu.
Dincolo de Carpati sunt Alpii...
Pentru orice parapantist, Red Bull X-Alps este competitia suprema, "liga" celor mai priceputi "sburatori". Concursul a debutat in 2005, iar Coconea ramane printre putinii care au participat inca de la prima editie.
Doar 30 de parapantisti din toata lumea sunt selectionati pentru aceasta "olimpiada" a icarilor profesionisti. Criteriile sunt extrem de dure, iar, fara un CV solid, nu te ia nimeni in considerare. Trebuie sa fii de fier, atat mental cat si fizic.
Anual, mii de parapantisti "isi depun dosarul" pentru a parcurge cei peste 2000 de kilometri ai competitiei ce ia start la Salzburg si se incheie la Monaco. Pentru majoritatea, X-Alps amane doar un vis pe care-l pot urmari in direct la televizor. Nu si pentru Tomi. In 2007 a iesit pe locul doi, pierzand "la mustata" pe ultimii kilometri, iar acum doi ani a fost descalificat in urma unei defectiuni a GPS-ului.
Se zvoneste ca in fuga sa neincetata pentru trofeu a fost vazut mancand o conserva de ton in timp ce alerga nebuneste spre finish. Dincolo de povesti insa, ramane ambitia de campion. "Anul acesta ma bat pentru primul loc, stiu ca pot castiga", ne-a asigurat Tomi.
Pe 17 iulie, reprezentatul romanilor isi va lua zborul. Iar cand te gandesti ca se antreneaza alergand circa 10 kilometri pe zi, pe vreme ploioasa, nu poti decat sa-l crezi. Si sa-i tii pumnii!
Vezi si galeria foto de mai jos!
foto: Mihai Stetcu