Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Nadia Comăneci, interviu de colecție! Cum a fugit din țară și ce a gândit când a scris istorie. Detaliul ce a făcut-o să plângă! „Ne-a spus să nu alergăm, că ne împușcă! Mama a crezut că va fi omorâtă” – Video

Nadia Comăneci a oferit un interviu de colecție pentru Observatorul Antenei 1 și a povestit, la 30 de ani de la Revoluție, cum a reușit să fugă ilegal din țară, dar și ce a gândit în momentul în care a intrat în istorie.

Nadia Comăneci, când a ajuns în Statele Unite ale Americii (stânga) și în timpul interviului (dreapta).

A uimit o lume întreagă atunci când a atins perfecţiunea, a avut curajul să fugă din România când sistemul comunist i-a tăiat aripile, iar astăzi este una dintre cele mai iubite sportive de pe pământ. Nadia Comăneci, românca de 10, a mărturisit cât de greu a fost drumul spre succes, dar mai ales cel spre libertate. Și-a amintit cum şi-a riscat viaţa și cum şi-a lăsat în urmă familia şi ţara, fără să înceteze o clipă să se simtă româncă.

Ce a gândit Nadia Comăneci în momentul în care a intrat în istorie

„Cred că visul oricărei gimnaste este să lase ceva în urmă! Eram micuţă în faţa lumii, dar aveam o experienţă de 8 ani în gimnastică! E vorba de mândra românului, pentru că la acel moment noi am fost cei mai buni din toată lumea! Descoperisem, inventasem anumite elemente - elementele noi reies din greşeli.”, a spus Nadia Comăneci.

Cei mai buni dintr-o lume mare şi dintr-o ţară în care ziduri groase îngrădeau orice vis sau speranţă. De acolo venea ea - Nadia Comăneci. Primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice.

„Spre sfârşit de anii 60 nici nu existau prea multe sporturi pentru fete, îţi dai seama ce noroc!”, a mai spus Nadia Comăneci.

Doar că nu norocul a făcut-o pe Nadia Comănci să intre în istorie. Prin ani de muncă, determinare şi forţă, a ajuns, la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice - cea din Montreal - să obţină şapte note perfecte. Prima a luat-o chiar şi pe ea prin surprindere.

„Mă gândeam dacă iau un 9,90 e foarte bine, prima zi de concurs. Am văzut 1.00, m-am uitat la colege, am zis că e greşit panoul sau că ceva e în neregulă cu panoul. Şi am zis fie ce-o fi! Unu nu are cum să fie că n-am făcut de unu!”, a povestit Nadia Comăneci.

De fapt, acel 1 avea să devină locul Nadiei in istoria sportului mondial! Presa internaţională a adoptat-o imediat, fără să ştie nimic despre chinurile primului 10 din istorie! Fără să bănuiască faptul ca acel copil era liber doar când zbura deasupra celor 10 centimetri ai bârnei sau deasupra paralelelor unde şi-a arătat prima oară perfecţiunea! În rest, totul era controlat de partid.

„Cred că o mare parte din generaţia de astăzi nici nu-şi imaginează cum este şi cum a fost pentru foarte mulţi! Aveam alimente pe raţie, aveam căldură doar noaptea, nu-ţi permiteai să încălzeşti toată casa! Dormeam în bucătărie - eu şi probabil jumătate din ţară, deci nu numai eu! Descurcă-te! Nu putem în două, treci camere, dormim unde putem! Important este să fim împreună, familia era importantă! Noi, românii, suntm supravieţuitori, pentru că facem din ce nu avem! Suntem creativi, găsim soluţii, niciodată nu ne-am împotmolit în ceva!”, a mai spus Nadia Comăneci.

La fel ca cei mai mulţi români, Nadia a îndurat ani în şir calvarul de a te simţi captiv în propria ţară. Până în 1989, când a făcut ceva inimaginabil chiar și pentru ea.

Cum a reușit Nadia Comăneci să fugă ilegal din România. A riscat să fie împușcată!

Luni în şir şi-a plănuit fuga. Până să treacă ghidată de o călăuză fâşia dintre România și Ungaria, a făcut împreună cu fratele ei nenumărate drumuri la Sânicolau Mare. Ştiau că sunt filaţi în permanenţă, aşa cu au vrut să-i convingă pe securişti că au cunoştinţe în zonă, iar vizitele sunt cât se poate de fireşti. Doar așa a putut Nadia Comăneci, într-o noapte, să fugă din România comunistă. Din Ungaria au plecat în Austria.

„Am sărit vreo șapte garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea, pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: «Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far!». Zici că povestesc un film din 007. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le avem!

La un moment dat ne-au spus: «Nu faceţi gălăgie! Când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi, că vă împuşcă!». Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final! Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta, ori o viaţă cum era acasă!”, a mai spus ea.

Pe 2 decembrie, Nadia Comăneci ajungea la New York. Era din nou răsfăţata marilor ziare şi televiziuni. De data asta nu pentru o săritură nemaivăzută, ci pentru saltul ireversibil spre libertate.

„De ce am plecat? Că am vrut să vin în America, să fiu liberă!”, a spus atunci Nadia Comăneci.

Mama Nadiei Comăneci a crezut că va fi lichidată

Ajunsă în Statele Unite ale Americii, Nadia Comăneci era liberă, dar măcinată de griji! Acasă, Nadia îşi lăsase familia despre care nu mai ştia nimic. Pe 28 decembrie 1989, cei de la CNN au reuşit să o pună în legătură cu mama ei.

„Mama a crezut că e poliţia şi că le dă ultima masă înainte de executa. Ea aşa a crezut. I-a dus undeva pe o clădire cu satelit şi aşa am reuşit să vorbesc din nou cu ai mei. Prin CNN. Mă emoţionez pentru că îmi aduc aminte. Au trecut o grămadă de ani, acum îi aud vocea în fiecare zi”, a spus Nadia Comăneci, izbucnind în plâns.

Ce condiție i-a impus Nadia Comăneci soțului ei înainte de căsătorie și cu ce se ocupă în prezent în SUA

Acasă, Nadia Comăneci avea să vină abia peste cinci ani. Nu singură, ci însoţită de bărbatul vieţii ei, Bart Conner.

„I-am spus că nici nu îmi pot imagina să fac nunta în altă parte decât în România! Iar Bart e înnebunit după tradiţii - de ce se merge de trei ori în jurul altarului, vezi că o să te calc pe picior, să nu te sperii!”, a povestit ea.

A fost o nuntă ca-n poveşti pentru o gimnastă de legendă. Naş i-a fost premierul de atunci al României, Adrian Năstase, iar toata ţara a primit o zi liberă ca să poată savura primul mare eveniment monden de după Revoluţie.

Astăzi, Nadia Comăneci îşi duce visul mai departe, alături de Bart şi de fiul ei, Dylan. Peste Ocean, au pus bazele unuia dintre cele mai importante centre de performanţă în gimnastică din lume.

„Aici avem o colecţie de flăcări olimpice, sî începem chiar cu asta de la Montreal, pe care am primit-o chiar după Olimpiadă! Copiii vin, dimineaţa se antrenează, seara se întâlnesc cu noi, ne pun întrebări”, a spus Nadia Comăneci.

„Înainte lumea era mare şi în lumea aia mare, noi aveam impresia că România nu se vede, iar acum se vede! Românul e român oriunde trăieşte! Te naşti român şi mori român! Ce îi doresc eu României? Să rămână România!”, a mai spus Nadia Comăneci.

Urmăriţi materialul în exclusivitate cu Nadia Comăneci realizat peste ocean de Sabrina Preda şi Mihai Dină, în clipul de mai jos.