Antena Căutare

Povestea neștiută a legendei handbalului românesc, Cristian Gațu! Înainte de a scrie istorie la Steaua, ”Magicianul semicercului” a jucat fotbal la Dinamo!

Anul 2018. România este o națiune care nu există practic în handbalul masculin la nivel internațional. Știați însă că, în urmă cu nici o jumătate de secol, ”niște băieți” români adunați pe semicerc reușeau să câștige de două ori titlul mondial la acest sport? Pare greu de crezut, însă o echipă condusă de Cristian Gațu (72 de ani) se impunea de două ori în întrecerea la nivel mondial.

Cristian Gațu, la doar 1,75 metri ai săi, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai handbalului românesc din istorie. De la înălțimea sa reușea să impună respect. Fantezia sa în joc era nemăsurată.

În cele 212 meciuri jucate pentru naționala României, ”Magicianul semicercului”, așa cum era supranumit Cristian Gațu, a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale. A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și are regretul că nu a reușit să câștige aurul olimpic, ci doar Argintul la Montreal și Bronzul la Munchen.

Cristian Gațu, fotblistul de la Dinamo trimis la Steaua de un ”copil cu pile”.

Când era mic, Cristian Gaţu a jucat fotbal, la Dinamo, până când echipa trebuia să plece într-un turneu, în Statele Unite. Deși trebuia să plece şi el, a fost înlocuit de un copil, cu pile. Ghinionul lui de atunci, dar şi norocul de mai târziu când făcea istorie în handbal.

Gațu a fost nu doar un extrem de talentat handbalist, ci și un lider înnăscut. Despre legenda României și a Stelei, un alt mare fost handbalist, Ștefan Birtalan, spunea: ”Avea mare putere de convingere în echipă. El ne tot împingea de la spate. Era și un antrenor în teren pentru noi. S-a impus ca lider încă de când era jucător. Eu, spre exemplu, am fost golgheter pentru că a putut cineva să-mi dea mingea când trebuie, nu când trece trenul. Ne înțelegeam numai din priviri”.

În 1974, Cristian Gațu a fost desemnat cel mai bun jucător din lume.

Gațu a fost un sportiv cu ”școală făcută pe bune”. A urmat cursurile Liceului Mihai Viteazul din București și este absolvent al Universității Tehnice de Construcții București.

Cristian Gațu s-a retras la vârsta de 32 de ani. A fost președintele Federației Române de Handbal între 1996-2014. A fost distins cu ordine și medalii. Din 1970 este maestru emerit al sportului, iar în 2000 i-a fost acordat Ordinul național "Serviciul Credincios" în grad de ofițer.

Cristian Gațu este general în retragere.

Reperele carierei lui Cristian Gațu:

  • S-a născut pe 20 august 1945, la Bucureşti
  • Dublu campion mondial în 1970 şi 1974
  • Medaliat cu argint la JO Montreal 1976 şi cu bronz la JO 1972
  • A câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977
  • Fost vicepreşedinte al COSR în mandatul lui Ion Ţiriac
  • Fost comandant al Clubului Armatei Steaua
  • Preşedintele Federaţiei Române de Handbal între 1996 şi 2014

foto: alchetron.com

Anunț bombă din Franța! Kylian Mbappe pleacă de la PSG în La Liga. Ce club plătește o sumă record în istorie pentru star... Wimbledon 2018! Mihaela Buzărnescu, de excepție și la Grand Slam-ul de la Londra: victorie fulger și adversar uriaș în t...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x