Flacăra Olimpică a fost aprinsă într-o ceremonie fastuoasă la data de 16 aprilie în Grecia, în situl vechi Olympia. La sosirea acesteia în Franța va fi purtată și de românca Ana-Maria Brânză.
Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 vor avea loc între 26 iulie și 11 august.
Ana-Maria Brânză va fi una dintre sportivii care vor purta Flacăra Olimpică după sosirea acesteia în Franța
Alături de alți sportivi din Uniunea Europeană, Ana-Maria Brânză va purta Flacăra în cadrul unei ceremonii, care va avea loc pe 9 mai, la Marsilia, potrivit Agerpres. Nicolas Warnery, ambasadorul Franței la București, a anunțat acest lucru în cursul zilei de marți, 23 aprilie.
Citește și: A fost aprinsă Flacăra Olimpică. Locul unde s-a întâmplat are o poveste uluitoare
„Cu mai puţin de 100 de zile înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris, îmi face mare plăcere să fiu gazda dumneavoastră aici, la Reşedinţa Franţei, pentru a vorbi despre pregătirile pe care le facem înainte de marele eveniment, şi mai precis două aspecte foarte importante.
Primul se referă la prima mare celebrare publică legată de Jocuri, şi anume sosirea Flăcării Olimpice la Marsilia. Conform tradiţiei, flacăra olimpică a fost aprinsă cu ajutorul razelor soarelui, în timpul unei ceremonii în sanctuarul din Olympia, în Grecia, unde aveau loc Jocurile Olimpice antice. Această ceremonie a avut loc pe 16 aprilie.
Apoi flacăra a ajuns la Atena pentru a se îmbarca pe Belem, o ambarcaţiune cu trei catarge, şi va traversa Marea Mediterană cu destinaţia Marsilia, unde va ajunge pe 8 mai.
Citește și: Anunțul lui David Popovici despre Jocurile Olimpice de la Paris. "Îmi doresc să ne respectăm reciproc"
Pe 9 mai, Ziua Europei, Flacăra Olimpică va traversa Marsilia, în cadrul unei mari sărbători populare, purtată de sportivi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene care vor participa la o ştafetă specială a torţei olimpice.
România va fi reprezentată de doamna Ana-Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă, multiplă campioană mondială, o mare sportivă a României”, a precizat Nicolas Warnery în cadrul unui eveniment de la Ambasada Franței.
Onoarea de a purta Flacăra Olimpică este copleșitoare pentru fosta sportivă. Ana-Maria Brânză este acum consiliera lui Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
Conform sursei menționate, fosta scrimeră afirmă următoarele în privința emoțiilor care o încearcă de la aflarea veștii:
„Până acum vorbeam despre emoţiile pe care le are un sportiv înaintea Jocurilor Olimpice, acum am ocazia să fiu calificată din oficiu.
Citește și: Un avion japonez fără delegaţie oficială la bord a plecat spre Grecia pentru a prelua Flacăra Olimpică
Emoţiile sunt la fel de mari, poate chiar mai mari. Să fiu inclusă în acest proiect, în momentul în care Jocurile se întorc în Europa, este ceva excepţional şi sunt recunoscătoare Comitetului Olimpic şi Sportiv Român că îmi dă această ocazie să fiu la Marsilia, alături de sportivi din toate ţările europene, să purtăm Flacăra Olimpică.
Ce am învăţat în ultimii doi ani este faptul că emoţiile se trăiesc mult mai intens de pe margine decât atunci când eşti direct implicat.”
Mihai Covaliu este una dintre persoanele care au fost prezente pe 16 aprilie la aprinderea Flăcării în Grecia. Acesta a spus câteva cuvinte despre eveniment, cât și despre organizarea Jocurilor Olimpice de la Paris din această vară.
De asemenea, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a ținut să mulțumească poporului francez pentru organizearea unei competiții de amploare.
„Dacă vorbim despre flacăra olimpică şi călătoria acesteia către Paris trebuie să vă spun că am avut onoarea de a participa pe 16 aprilie în Grecia la Olympia, acolo unde s-a aprins flacăra olimpică. A fost un moment foarte emoţionant.
Toată această perioadă este încărcată de emoţie, ele cresc şi aşteptăm cu nerăbdare începerea Jocurilor Olimpice, pentru a ne bucura în primul rând de o ceremonie de deschidere extraordinară, pe Sena, aşa cum nu a mai fost niciodată.
Sportivii români sunt pregătiţi pentru Jocurile Olimpice de la Paris şi sperăm ca împreună să ne bucurăm de cât mai multe medalii în capitala Franţei.
Mulţumim poporului francez pentru eforturile pe care le-a făcut pentru organizare, ştim că nu este uşor, dar pentru cea mai mare competiţie de pe planetă va fi o sărbătoare.”
Potrivit surse menționate anterior, până acum, s-au calificat 79 de sportivi români la Jocurile Olimpice de la Paris, la probe precum atletism, înot, box, kaiac-canoe, canotaj, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, polo pe apă, tenis de masă și lupte.