Antena Căutare

Se împlinesc 40 de ani de când Virginia Ruzici a devenit prima româncă învingătoare la Roland Garros! Ecoul succesului ei, MULT mai puternic în era Halep

Virginia Ruzici făcea istorie în sportul românesc pe 11 iunie 1978, în urmă cu 40 de ani, când a devenit prima româncă învingătoare la Roland Garros. Succesul ei, deși la fel de important ca cel al Simonei Halep, a fost mai slab remunerat și a fost consemnat într-o Românie aflată în comunism.

Fosta tenismenă Virginia Ruzici făcea istorie în sportul românesc pe 11 iunie 1978, în urmă cu 40 de ani, când a devenit prima româncă învingătoare la turneul de la Roland Garros. Succesul ei, deși la fel de important ca cel înregistrat sâmbătă de Simona Halep, a fost mult mai slab remunerat și a fost consemnat într-o eră în care România se afla sub talpa comunismului.

Premiul pe care l-a primit Ruzici în 1978 pentru performanța ei la Roland Garros a fost de peste 100 de ori mai mic decât cel primit de Halep, care va încasa suma fabuloasă de 2,2 milioane de euro. Ruzici primise, potrivit GSP, doar 21.616 de dolari.

Totuși, la acea vreme, această sumă a fost una considerabilă în România din regimul comunist, din urmă cu patru decenii. După cum a notat GSP, de exemplu, ţinând cont de inflaţie, un apartament de lux într-o zonă bine cotată a Bucureştiului putea fi cumpărat la acea vreme cu un preț situat 30.000-35.000 de dolari, în timp ce în prezent valoarea unei astfel de locuințe este de 180.000-200.000 de euro.

Născută la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii, județul Cluj, Ruzici este absolventă a IEFS București, actuala Universitate de Educație Fizică și Sport, promoția 1979. Ea a început să practice tenisul de câmp în orașul natal, transferându-se ulterior la clubul Dinamo, unde a fost antrenată de Aurel Segărceanu.

Cu un talent de necontestat, în anul 1972, când era încă junioară, Virginia Ruzici a câștigat titlul național la senioare în proba de dublu, împreună cu Mariana Simionescu, și la dublu mixt.

În 1978 a fost campioană mondială universitară la dublu, împreună cu Florența Mihai, iar în 1981, la Universiadă.

Apoi, în 1983, ea a cucerit titlul de campioană națională la simplu, repetând performanța și în următoarele trei ediții.

O jucătoare cerebrală, care s-a remarcat pe teren printr-un stil de atac riguros și o puternică lovitură de dreapta, Ruzici este considerată cea mai reprezentativă tenismenă a României din perioada 1970-1980.

Ruzici și-a atins apogeul carierei în 1978, când a învins-o în finala de la Roland Garros, în două seturi, 6-2, 6-2, pe iugoslava Mima Jausovec, câștigând cel mai important turneu de tenis pe zgură din lume.

În același an, Ruzici a câștigat finala de dublu de la Roland Garros alături de aceeași Mima Jausovec, cele două învingându-le în meciul decisiv pe franțuzoaica Gail Sherriff Lovera și Lesley Turner Bowrey, cu 6-4 și 6-3.

„Era visul meu să câștig un Grand Slam. Am crescut pe zgură în România și aceasta a fost cu siguranță suprafața mea preferată. Recunosc că am fost un pic norocoasă în acel an deoarece Chris Evert nu juca și Chris era jucătoarea pe care nu aș fi putut s-o înving niciodată la acea vreme. Era atât de bună pe zgură. În finala de atunci am avut noroc că am jucat cel mai bun tenis al meu împotriva lui Mima Jausovec, cea pe care nu am mai învins-o niciodată până atunci. A fost cel mai mare moment al carierei mele, iar publicul de la Paris a fost fabulos, atât de pasionat și entuziasmat de jocul meu”, a povestit Ruzici într-un interviu pentru site-ul Roland Garros.

Tenismena a încercat să repete performanța la Roland Garros în 1980, dar fără să aibă același succes. Ea a fost învinsă în finala din acel an de americana Chris Evert, cu 6-0, 6-3.

„Finala din 1980 este cea mai urâtă amintire și cel mai mare regret din cariera mea, dar nu pentru că am pierdut, ci pentru că am pierdut atât de rău. Voiam atât de mult să o înving pe Evert. Aceasta era o jucătoare uriașă, pe care am respectat-o enorm”, a spus Ruzici despre finala din 1980.

Ruzici a mai câștigat 8 turnee WTA: Brighton (1978), Kitzbuhel (1980 și 1982), Salt Lake City (1980), Monte Carlo (1980), Indianapolis (1980), Detroit (1983) și Bregenz (1985).

De-a lungul carierei, Virginia Ruzici a câștigat 12 trofee: South Orange (1975); Palm Harbor (1977); Roland Garros, Kitzbuhel, Brighton (1978); Kitzbuhel, Salt Lake City (1980); Monte Carlo, Kitzbuhel, Indianapolis (1982); Detroit (1983) și Bregenz (1985), potrivit Agerpres.

Între alte performanțe notabile din cariera sportivei au fost accederea în semifinalele Turneului Campioanelor din 1978; disputarea finalei la dublu de la Wimbledon 1978 și accederea în finalele de dublu mixt de la Roland Garros din 1978 și 1979. În finala de dublu mixt din 1979, ea l-a avut partener pe Ion Țiriac, cei doi pierzând în fața cuplului Wendy Turnbull și Bob Hewitt cu 6-2, 2-6, 6-3.

Cea mai bună clasare a Virginiei Ruzici în clasamentul WTA s-a înregistrat la 21 mai 1979, când a devenit numărul 8 mondial.

Ruzici ar fi avut o influență importantă în tenisul mondial și pentru că l-ar fi impresionat pe Richard Williams, tatăl campioanelor Venus și Serena Williams, care datorită acestui fapt s-a decis să le îndrepte pașii fiicelor sale spre o carieră în tenis. El ar fi fost impresionat de româncă la triumful ei de la Salt Lake City, din 1980.

Virginia Ruzici s-a retras din activitatea de jucătoare de tenis la 7 ani de la acel moment, în 1987, la vârsta de 32 de ani.

În acest an, se împlinesc 10 ani de când Virginia Ruzici lucrează cu Simona Halep.

Rafael Nadal, al XI-lea succes la Roland Garros! Cu ce problemă s-a confruntat în timpul meciului disputat la Paris... Cum să fii un gentleman și în sala de fitness - reguli de purtare a ținutei sport...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x